To je to što me zanima!

Osijek: Danas će presuditi A. Gudelju za tri ubojstva

Načelnik osječke policije Josip Reihl Kir, Goran Zobundžija i vijećnik Milan Knežević ubijeni su 1. srpnja 1991., a teško je ranjen Mirko Tubić
Vidi originalni članak

Sudac Županijskog suda u Osijeku danas će izreći presudu Antunu Gudelju, optuženom za ubojstva načelnika osječke policije Josipa Reihla Kira, potpredsjednika Izvršnog vijeća Skupštine općine Osijek Gorana Zobundžije, skupštinskog vijećnika Milana Kneževića i teško ranjavanje Mirka Tubića, predsjednika Mjesne zajednice Tenje 1. srpnja 1991. Zamjenik županijskog državnog odvjetnika Dražen Križevac istaknuo je da je na suđenju dokazano da je Gudelj znao za pregovore s pobunjenim Srbima na koje je išao ubijeni Kir i predstavnici osječke lokalne vlasti te da je bio uzrujan jer je čuo kako su mu oca odveli četnici, piše HTV. Dodao je i kako je utvrđeno da nije zaustavio vozilo u kojem su ubijeni Kir i ostali, nego je odmah otvorio paljbu te na njih ispucao 30 metaka. Dodao je da je po promijenjenoj optužnici od 19. lipnja ove godine djelo okvalificirano kao bezobzirna osveta.
Domagoj Rešetar, Gudeljev odvjetnik, istaknuo je na sudu da je više svjedoka koji su bili na mjestu događaja potvrdilo da je Gudelj na nadzornoj točki u Tenji bio pripadnik pričuvnoga policijskog sastava. Gudelj je imao i ovlasti zaustaviti svako vozilo, a ako se ono ne zaustavi, smio je pucati, tvrdio je Rešetar. Rekao je i da na nadzornoj točki nitko nije znao za pregovore s Srbima u Tenji.

KRONOLOGIJA
- 1. srpnja 1991. - Gudelj iz automatske puške puca na auto u kojem su izaslanici za pregovore s pobunjenim Srbima u Tenji.

- Nakon nekoliko dana skrivanja u Hrvatsko, Gudelj bježi u Australiju, čije državljanstvo ima

- 1994. godine počelo mu je suđenje u Osijeku u odsutnosti. Za trostruko ubojstvo dobio je 20 godina zatvora.

- 1996. godine pojavljuje se na aerodromu u Frankfurtu. Nijemci su ga uhitili na temelju potjernice hrvatske policije.

- Ponovno mu počinje suđenje u Hrvatskoj. No, Vrhovni sud na Antuna Gudelja primjenjuje Zakon o općem oprostu.

- 1997. godine, Gudelj, kao slobodan čovjek, ponovno odlazi u Australiju.

- Ustavni sud u ožujku 2001. godine usvaja tužbu Jadranke Reihl Kir, supruge ubijenoga Josipa Reihla Kira, ukida oslobađajuću presudu Vrhovnog suda i cijeli slučaj vraća na početak. Hrvatska je morala zatražiti njegovo izručenje od Australije.

- U srpnju 2007. godine Australija je konačno izručila Gudelja Hrvatskoj.

- Godinu dana kasnije završio je treći sudski postupak protiv Antuna Gudelja za trostruko ubojstvo 1991. godine.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare