To je to što me zanima!

Osijek: Ukrali svijećnjake koje je dao Strossmayer

Prema riječima župnika Bernatovića svijećnjake je osječkoj konkatedrali darovao J.J. Strossmayer, a župnik kaže da su za njih neprocjenjive vrijednosti
Vidi originalni članak

Lopovi su iz osječke konkatedrale svetog Petra i Pavla u noći na subotu ukrali šest ručno izrađenih svijećnjaka te vječno svjetlo koje je, uz glavni oltar, najvećoj osječkoj crkvi osobno darovao biskup Josip Juraj Strossmayer. S manjeg oltara lopovi su ukrali još osam svijećnjaka. Lopovi su u crkvu ušli sa stražnje strane koristeći skelu preko koje su se popeli. U crkvu su se provukli kroz male metalne otvore na krovu koji se obnavlja te došli do stepeništa.  Župnik Adam Bernatović, kaže da su lopovi doslovno iščupali svijećnjake s oltara, "jer je kroz njih spojena struja".
- Ostavljena su samo četiri svijećnjaka i pretpostavljam da ih nisu stigli ukrasti. Lopovi su očito bili dobro upoznati s krovnim prostorom konkatedrale, jer se nitko neupućen ne bi usudio samo tako popeti na skelu i tim putem ući u crkvu - kaže župnik Bernatović. Prema Bernatovićevim riječima unikatni svijećnjaci su Strossmayerov dar od prije 110 godina, te će platiti lopovima koliko god budu tražili, samo da ih vrate.
- Budu li ih rastavili i dijelove prodavali kao sekundarnu sirovinu zaradit će najviše 1.000 kuna. Bolje im je ih nama vrate - kaže Bernatović. Policija je svijećnjake procijenila na 64.000 kuna.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • apocalypsedude 15.11.2009.

    kako doslo, tako o\'slo...

  • brkan1 15.11.2009.

    Mislim da je ovo zlobni komentar, nisam za svećenika ni za crkvu. ali ovakove stvari se u socijalizmu nisu događale.Krasti iz crkve, nemam šta reći osim državo udri po takima koji kradu.Stvarno nekada je crkva bila cijeli dan otključana i itvorena, i radilo se na njoj ali nitko nije krao čak ni po nalogu partije.A dana kradu i od boga. a kada ih slušaš svi slave crkvene blagdane, svi idu u crkvu i mole se bogu, ašta se radi strašno.

  • dusansk 15.11.2009.

    A ta skela stoji tamo već više od godinu dana a ništa se ne radi !!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare