To je to što me zanima!

Osim Vuke, fekalijama je zagađena i rijeka Tomašica

Dojavu o zagađenju Tomašice uputili su građani koji su primijetili zagađenje, a pretpostavlja se da je riječ o fekalijama. Obaviješteni su nadležni
Vidi originalni članak

Uginuli šarani, štuke i babuške od petka plutaju cijelim tokom rijeke Vuke kod Vinkovaca i Vukovara zbog onečišćenja fekalijama koje su iscurile iz farmi u gornjem tijeku rijeke kod Đakova. Zbog velikog onečišćenja proglašen je prvi stupanj ugroženosti vodotoka, a nadležni vodopravni inspektori istražuju iz čijih su gnojnica s farmi fekalije istekle.
- Fekalije koje su se našle u vodi su i životinjskog i ljudskog podrijetla. Ne mora biti da je do zagađenja došlo namjerno jer je proteklog tjedna bilo obilnih kiša na đakovačkom području koje su možda izlile gnojnice u kanal rijeke Vuke. Problem su i pojedinačna domaćinstva koja nerijetko ispumpavaju svoje septičke jame u obližnje kanale. Ako se, pak, otkrije da je neka farma namjerno ispustila fekalije u Vuku, podići ćemo prekršajne i kaznene prijave - kaže Branimir Džanko, vodopravni inspektor Vukovarsko-srijemske županije. Ribolovne su udruge odmah prekinule ribolov te uklonili uginulu ribu među kojima je bilo i kapitalnih primjeraka izumirućeg šarana vretenca kojega se sve rjeđe viđa u kontinentalnim rijekama.
Državni centar 112 u ponedjeljak ujutro izvijestio je i o zagađenju rijeke Tomašice na području Garešnice, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Dojava o zagađenju Tomašice, u mjestu Tomašica uputili su građani koji su primijetili zagađenje, a kako se pretpostavlja, riječ je o fekalijama. Prema procjeni, zagađenje se proteže od Hercegovca do ušća u rijeku Ilovu, u duljini od oko 7 kilometara. O zagađenju su obaviješteni predstavnici Hrvatske vode sliv Ilova-Pakra, županijskog vodopravnog inspektora, inspekcija zaštite okoliša te policija u Garešnici.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • IvanMarusic_1_1 22.06.2014.

    Jucer na(20.06.2014) josavi krepavaju školjke filteri na tisuce ih ima krepanih od malih do velikih a prije toga krepalo je nekoliko tona babuške šarana i malog smuđa, hrvatske vode tvrde da je voda ispravna dok johan dere vuce cisternu iza strosmajerovca zaljevat papriku i paradajz vodom iz ko zna gdje a zna se samo se suti i cuvaju veliki farmeri

Komentiraj...
Vidi sve komentare