To je to što me zanima!

Oslobađajuća presuda Šešelju udarac tužiteljstvu i žrtvama

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) oslobodio je u četvrtak Šešelja po svih devet točaka optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH
Vidi originalni članak

Svjetske novinske agencije i drugi mediji javljaju u četvrtak o "šokatnoj" i "iznenađujućoj" oslabađajućoj presudi koju je Haški sud izrekao vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju, navodeći da je ona zadala veliki udarac tužiteljstvu i žrtavama i da je osnažila antieuropsku Srpsku radikalnu stranku uoči parlamentarnih izbora u travnju.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) oslobodio je u četvrtak Šešelja po svih devet točaka optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Reuters piše da se radi o "šokantnoj presudi" koja je osnažila Šešeljevu Srpsku radikalnu stranku uoči izbora u travnju.

U sjedištu radikala u Beogradu Šešeljeve pristaše su slavile ovakvu odluku. Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da je potpora stranci nešto iznad pet posto što je prag za povratak u parlament poslije četiri godine stanke, navodi Reuters.

Oslobađajuća presuda nanijela je udarac i tužiteljstvu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju nakon desetogodišnjeg suđenja, najdužeg u povijesti ICTY-ja.

Agencija AP navodi da je ova "iznenađujuća presuda" izrečena tjedan dana nakon što je bivši čelnik bosanskih Srba osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida i još devet točaka optužnica za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, te da predstavlja "veliki poraz tužitelja UN-a".

- Presuda je veliki udarac tužiteljstvu - koje je oštro kiritizirao predsjedavajući sudac Jean-Claude Antonetti - i obiteljima tuisuća hrvatskih i muslimanskih žrtava sukoba - piše Financial Times.

BBC i ruski TASS prenose vijest o donesenoj presudi ne navodeći ocjene niti je komentiraju.

- U svojoj šokantnoj presudi izrečenoj u Šešeljevoj odsutnosti, sudac Jean-Claude Antonetti je rekao da tužiteljstvo nije uspjelo dokazati optužbe i da je Vojisalv Šešelj sada slobodan čovjek - navodi France Presse.

Sve agencije prenose izjavu hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića da se je oslobađajuća presuda Šešelju poraz tužiteljstva i sramota haškog suda.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • istox 01.04.2016.

    Šešelj je oslobođen a mi se čudimo jer nama hrvatima mnogi događaji iz rata nisu jasni. Što se tiče haškog suda poslije presude je izjavio da traži 12 milijuna eura. I Gotovina je bio oslobođen

  • Flo Florko 31.03.2016.

    Ako ovaj cetnik nije kriv za nista onda nije ni Adolf Hitler bio kriv za nista.

  • walter75 31.03.2016.

    Vojvoda Jovo je klaun,bolestan covjek ,zar to nije ljudima jasno.On nikad nije imao politicki utjecaj u bilo kakvoj politickoj odluci koje je donosilo rukovodstvo na celu sa Milosevicem.A pogotovo sad u danasnjoj Srbiji.On je na medijima bio forsiran,samo kao igra koju je koristio Milosevicev rezim,da se stvori atmosfera da su u Srbiji tada postojali i nacionalisti ,a da su ovi drugi kao umjereniji politicari.On je dobrovoljno otisao u Haag da bi samo sacuvao svoju glavu u vrijeme velikih obracuna i likvidacija u Srbiji.Proveo je tamo skoro 11 godina,znaci da nije u potpunosti ne duzan.Mene ne iznenadjuje ova danasnja odluka suda,jer on za vrijeme rata nije mogao sam donijeti niti jednu odluku.Njegovi borci radikali su isli samo na ratista tamo gdje je odlucivao Milosevic,Karadzic,Mladic itd.Nije mi jasno da se ovolika pompa dize oko covjeka koji je samo zabavljac ,klaun..I to je jedini njegov nacin da se medijski eksponira.Njegove ideje i fantazije ne mogu proci ni u snu ,u danasnjoj Srbiji i Evropi.To je ljudi smijesno.Njega normalan nitko ne moze shvatiti ozbiljno.Cak ga ni sudije u Haag-u nisu smatrali normalnim,a bolesnog covjeka nije lako ni osuditi.Mislim da Srbiji i Vucicu nema gore kazne nego da i dalje gledaju ovu budalu oko sebe.Tako ih je sa ovom odlukom sud i kaznio.Jer tesko je izaci na kraj u visestranackom sistemu sa obrazovanim ludjakom kao sto je Seselj.Njega samo treba kaznjavati po zakonu kao nekog fudbalskog navijaca kazne ,kad zapali zastavu ili itd.

Komentiraj...
Vidi sve komentare