To je to što me zanima!

Ostojić: Sanirat ćemo bolnice, a onda ćemo njima i upravljati

Novac za zdravstvo ubire se centralno pa gubitke županijskih bolnica treba sanirati država. Županije za to nemaju novca, kaže predsjednik Hrvatske zajednice županija
Vidi originalni članak

Županijske bolnice moraju biti u ravnopravnom položaju s kliničkim bolničkim centrima i državnim bolnicama kad je u pitanju sanacija gubitaka. Državne su bolnice sanirane, a županijske nisu jer županije za to nemaju novca. Novac za zdravstvo ubire se centralno pa se županijske bolnice moraju tako i sanirati – rekao je Božo Galić, predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Predstavnici te udruge, koja okuplja sve županije, danas su u Zagrebu na tematskoj sjednici, na kojoj je bio i ministar zdravlja Rajko Ostojić, raspravljali o ulozi županija u zdravstvenom sustavu, analizi poslovanja županijskih bolnica i pokrivanju njihovih gubitaka.

Mjerenje kvalitete rada

Ministar Ostojić iskoristio je prigodu pa je sve hrvatske župane upoznao i sa svojom Strategijom razvoja zdravstva u idućih osam godina. Župane je najviše zanimalo tko će i kako sanirati gubitke bolnica koje djeluju u njihovim županijama jer te regionalne samouprave nemaju novac za sanaciju.

– Osnivač i vlasnik mora skrbiti o svojoj ustanovi. Sljedećih desetak dana predstavit ćemo način sanacije svih zdravstvenih ustanova, sustav odgovornosti, nositelje i rokove tih sanacija. Sanirali smo sve bolnice koje su imale dug stariji od 1150 dana bez obzira na to jesu li bile kliničke ili županijske bolnice. Inzistirat ću na mjerljivosti rada po pojedinim specijalnostima, po klinikama, zavodima i bolnicama – rekao je ministar Rajko Ostojić.

Tko će upravljati?

Iako župan Božo Galić i ministar Rajko Ostojić nisu izričito odgovorili na izravno pitanje novinara o tome hoće li država, koja sanira županijske bolnice, u njima postavljati svoje ravnatelje, iz ministrova odgovora dalo se iščitati da će to uistinu tako i biti.

– Osnivač ili vlasnik morat će prepustiti neka prava onome tko će mu pomoći – kazao je Ostojić.

Idi na 24sata

Komentari 46

  • TomaBudimir 21.10.2012.

    i dajte otkaz svima koji prime novac za ljecenje

  • riki1980 20.10.2012.

    Sanirate vi nas već 20 godina. Dragi ministre Hrvatska nacija je na izmaku snaga i dajte šapnite Čačiću da sanira gospodarstvo pa će manje trebati ulagati u zdravstvo (bolestvo).

  • vox populi 20.10.2012.

    U zadarskoj bolnici nemaju niti sterilnih tufera,ma treba ovo sve razjebat,ministre di su naše pare od turizma,Dalmacija hrani cilu državu to su naši šoldi i trebaju ostati kod nas a vi trošite što zaradite u Zagrebu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare