To je to što me zanima!

'Otišla sam na pobačaj, ali ga u Hrvatskoj nisu htjeli napraviti'

Sve veći broj Hrvatica ide 'preko granice' na zahvat. U Sloveniji 3% doktora odbija raditi pobačaje zbog priziva savjesti dok je taj postotak u Hrvtaskoj znatno veći...
Vidi originalni članak

Slovenska radiotelevizija napravila je prilog o temi 'Pravo na izbor' u kojem donose potresna svjedočanstva žena koje su bile primorane trudnoću prekinuti u Sloveniji. Naveli su i aktualne statističke podatke iz kojih saznajemo da se u zadnja tri mjeseca za 25% povećao broj žena koje odlaze na pobačaj u Brežice.

Tvrde da u Sloveniji 3% ginekologa i ginekologinja odbija raditi pobačaje zbog priziva savjesti. Taj broj je u Hrvatskoj znatno veći, oko 60%. Zbog toga sve veći broj Hrvatica ide 'preko granice' na zahvat. Stranim državljankama dostupan je i medikamentozni pobačaj, a cijena je 200 eura.

U Sloveniju odlaze i žene čija je trudnoća posljedica silovanja, a u Hrvatskoj im je odbijen prekid trudnoće

- Do 12. tjedna niti ne pitamo žene zašto su se odlučile na pobačaj jer je to intimna stvar svake žene. Ta je odluka najteža upravo za nju - kaže slovenska doktorica.

- Krvarila sam od prvog dana trudnoće. Liječnik je jedva mogao detektirati puls fetusa. Preventivno sam otišla na pobačaj, ali mi ga liječnici u Hrvatskoj nisu htjeli napraviti. Njihov odnos je bio ponižavajući, zbog njih sam se osjećala očajno. Zato sam otišla u Sloveniju - kaže anonimna žena u prilogu.

 

Idi na 24sata

Komentari 173

  • 17.04.2019.

    Svakom tko se otkazuje, dati otkaz, a zaposliti ginekologe koji ce se baviti svojim poslom. Pa to je kao da mi zidar nece zazidati zidic i pokusava me nagovoriti da mi zidic ne treba. A ti koji imaju priziv savjesti mogli su izabrati stomatologiju umjesto ginekologije. Uglavnom su to stari doktori koji za vrijeme komunizma nisu imali nikakav Bozji priziv savjesti i uredno su radili abortuse. Pa sta bi oni samo gledali u zenske organe?

  • 17.04.2019.

    "ispovjest" od "anonimne" mi baš nešto ne drzi vodu

  • DemokratHr 17.04.2019.

    Hrvatska je prepuna licemjera. Da je u pitanju njihova silovana kćer svi bi pristali. Većina su vjernici idu na mise, a poslije crkve lažu, kradu i varaju. Govore o poštenju, a prodali bi se određeni iznos. Koliko doktora koji odbijaju abortus prima neki oblik mita ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare