To je to što me zanima!

Tajni Goebbelsovi dnevnici: Divio se Josipu Brozu Titu

Dnevnici Hitlerova ministra propagande: Tito se pokazuje kao vođa naroda najvišeg ranga. Usporedi li se poglavnik s njime, doima se samo poput jadne, bijedne figure
Vidi originalni članak

Povjesničar Daniel Rafaelić (rođ. 1977.) s punim je pravom na stranicama hrvatskog tiska više puta predstavljen kao 'Indiana Jones hrvatskog filma'. Marljivim, samozatajnim radom po brojnim arhivima - zbog čega je svojedobno bio prinuđen dati otkaz u Kinoteci, koja nije imala razumijevanja za njegov trud - dosad je uspio doći do brojnih, zapaženih a katkad doista i senzacionalnih otkrića (dokumentarni kadrovi o snimanju 'Lisinskog' iz razdoblja NDH, film 'Život seljaka u Hrvatskoj' Oktaviana Miletića, pa onda 'Agram, glavni grad Hrvatske', istog autora, koji je u berlinskim arhivima čamio pod naslovom 'Pressburg, glavni grad Slovačke' sve dok Rafaelićeva investigacija nije otkrila 'kvaku 22'). 

Vrhunski stručnjak za kinematografiju NDH, Rafaelić je nedavno u Berlinu proučio dnevnike dr. Josepha Goebbelsa, ministra propagande Reicha...

Posljednjih šest godina u berlinskim arhivima Rafaelić sustavno istražuje hrvatsku filmsku baštinu i sve njene aspekte. Uz odlazak u filsmki arhiv i gledanje brojnih filsmkih materijala, to istraživanje uključuje i pregledavanje tisuće dokumenata koji  bi mogli imati veze s kinematografskim djelatnostima u Hrvatskoj prije i tijekom Drugog svjetskog rata. 

- Kada sam započeo, kaže on, upravo su te 2007. godine, zajedničkim trudom Nijemaca i Rusa objavljeni najnoviji dijelovi Goebbelsova dnevnika. Kako me iznimno zanima njegova filmska politika prema NDH, logično je da sam počeo pregledavati njegove upise po danima - od ožujka 1941 (martovski prevrat), napada Njemačke na Kraljevinu Jugoslaviju (aprilski rat) uspostave NDH i drugo... Tada sam shvatio da vijesti o filmskim snimanjima u NDH Goebbels uopće ne bilježi, ali je zato vrlo detaljan u opisu političke situacije u našim krajevima. Način na koji opisuje poznate događaje i interpretira dobro znane činjenice osigurao mi je, uz ono kinematografsko, i jedno paralelno ali vrlo zabavno istraživanje svih ovih godina... Doista, Goebbelsovi dnevnici otkrivaju kako je pogled na Zagreb, iz nacističkog Berlina, bio drukčiji od onoga iz uvriježenih stereortipa. Bilo mu je stalo do NDH, ali joj nije mogao pomoći, kaže Rafaelić. 

- Goebbels posebno pojašnjava kako ustaše provode teror na teritoriju NDH i to ponajviše zato jer su u njihovim redovima teški kriminalci. Zanimljiva je ta opservacija to više ako znamo da je tada ustaški pokret saveznički okrenut prema Njemačkoj i, napokon, zajednički se bore protiv partizana. 

Ipak, Goebbels kontinuirano spominje zločine. To je sigurno jedno od najvećih iznenađenja njegovih dnevnika...

Više o sadržaju Goebbelsovih dnevnika pročitajte u 24sata Expressu.

Idi na 24sata

Komentari 337

  • pobočnik liubo 03.12.2012.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Ovo vam je treća lakša opomena u posljednjih tjedan dana te smo zbog toga blokirali vaš korisnički račun na rok od 24 sata. Bit će vam ponovno dostupan za 24 sata.

  • ĐinoKostelec 03.12.2012.

    nemožete protiv tita

  • Dijaspora 03.12.2012.

    Gosp. Magnum jeli Rat bio !947 pa su ubijali????? Jeli rat bio 1950 kad su Poljoprivrednici (Seljaci ))morali dati sve što su proizveli a ako nešto sakriju na tavan ili u podrum da mogu dati svojoj djeci bili su zatvarani i prebijani dok nebi priznali dje su sakrili ili jeli 1954 bio rat gdje su odvodili cijele obitelji na takozvano šišanje ( odnosno Zračenje Glave i onda stavljanje Gipsa 4 nedilje a bilo je i djece od 7 godina koji su poslije ostali bez kose i na kraju njih 50% je dobilo Rak (karcinom Kože ) .To je bio Tito kao što sam rekao nakon Staljina najveći zločinac današnjice.Vidim da dosta toga neznaš i zato ti ovo i pišem i molim te nemoj otvarat rane koje nikad neće zacijelit.

Komentiraj...
Vidi sve komentare