To je to što me zanima!

Otkrivamo: U šest godina čak 1300 posto više tražitelja azila

U bijegu od diktature, rata i bijede sve više nesretnika bolji život traži u Hrvatskoj. Loša je vijest da Vlada nema pojma što bi napravila s više od tisuću azilanata...
Vidi originalni članak

Oko 1300 posto više je tražitelja azila u Hrvatskoj u posljednjih šest godina. Razlog je primarno skori ulazak u EU. I dok je dobra vijest barem to da nam je očito još dovoljno dobro da nam se tisuće nesretnijih od nas pokušavaju doseliti čak i u ovako devastiranu zemlju, loša vijest je to da Vlada nema pojma što da radi s tim ljudima. Baš kao što pojma nisu imale ni sve prethodne vlade, bile one HDZ-ove ili koalicijske. 

Prema podacima UNHCR-a, potkraj 2006. godine u Hrvatskoj je u očekivanju azila taborilo 96 osoba koje su pobjegle pred diktaturama, ratovima i bijedom. Sljedećih godina dolazilo nam je između 100 i 300 novih tražitelja azila na godinu, da bi im u 2011. broj skočio na 807, a do kraja 2012. na još 1193 osobe. 

Što je razlog za to pitali smo Juliju Kranjec iz Centra za mirovne studije. 

- Dio stručnjaka smatra da Hrvatska s približavanjem EU postaje imigracijska zemlja. No statistike pokazuju da je ona ipak još tranzitna jer 80 posto tražitelja azila napušta našu zemlju i prije nego što im je postupak ovdje završen. S vremenom sve više tražitelja azila zna za Hrvatsku i tu namjerava ostati, ali iz rada s njima vidimo da mnogo njih kada dođe vidi da je riječ o zemlji nesklonoj dodjeli azila. Zato se okreću zemljama poput Francuske ili Njemačke s tradicionalnom imigracijskom politikom, u kojima već postoje njihove etničke zajednice na koje mogu računati da će im pomoći u snalaženju u društvu - kaže Kranjec.

>>> Više pročitajte u 24sata Expressu

Idi na 24sata

Komentari 57

  • leoirex 17.03.2013.

    Drugima možeš pomagati ako imaš dovoljno za sebe. Mi u Hrvatskoj nismo u takvoj situaciji.

  • vilim 17.03.2013.

    Ma svu tu žgadiju valja potrpati u avion da putem ne moraš paziti hoće li koji pobjeći i vratiti od kuda su stigli, upravo onako kao što je radio bivši francuski predsjednik Sarkozy !!!...

  • pasmater 16.03.2013.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare