To je to što me zanima!

Otkrivamo: Znali su da će zlato poskupjeti, a HNB ga prodao

Kako je Hrvatska ostala bez 15 tona najčišćeg zlata, koje je HNB 2005. prodala po najnižoj cijeni, premda se tada dobro znalo da će vrijednost zlata dramatično rasti
Vidi originalni članak

Njemačka je spremna platiti milijarde eura za pomoć ugroženim ekonomijama u Europi, ali Berlinu nije ni na kraj pameti davati zlatne rezerve kao jamstvo kredita za Grčku ili Španjolsku. Štoviše, Angela Merkel je odlučila povući svoje zlatne rezerve iz SAD-a, jer Nijemci Americi više ne vjeruju. Postoji li to zlato uopće u SAD-u, osim na papiru, pitaju se Nijemci. 

Hrvatska si takva pitanja ne treba postavljati, jer od 2005. godine mi zlatnih rezervi više nemamo! Tada smo imali 15 tona najčišćeg zlata, danas nemamo ni grama. Hrvatska narodna banka je sve prodala, po cijeni koja je bila najniža u posljednjih 10 godina! Premda se zlato prodaje u trenutku najvećih kriza, mi smo ga se riješili u doba Sanaderove vlade, kad je pokrenut gospodarski rast, a nezaposlenost počela drastično padati. Tom prodajom, prema najslabijoj računici naših ekonomista, izgubili smo pet milijardi kuna. No neke projekcije govore i o gubitku od 30 pa i više miljardi! 

Zašto je Hrvatska prodala zlato u trenutku kad je cijena za uncu (jedna unca sadrži 31,1035 grama) bila samo dvjestotinjak dolara, a poslije se popela i na 1800 dolara!? Zašto smo zlato prodavali u trenutku kad su mnogi svjetski ekonomisti (o čemu postoje vrlo jasni i javni podaci i tekstovi) upozoravali da cijena raste 10 posto na godinu i da će sigurno prijeći granicu od 1000 dolara za četiri do pet godina?

>>> Više pročitajte u 24sataExpressu


Idi na 24sata

Komentari 111

  • zypo100 01.02.2013.

    mozes mislit kako su ga prodali maznuli

  • 01.02.2013.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 2 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Trenutno imate 0 lakih opomena i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • nevjerni tom 01.02.2013.

    svi u grupu ZAJEDNO facebooku

Komentiraj...
Vidi sve komentare