To je to što me zanima!

Otpis dugova: Ubrzani stečaj za 80.000 blokiranih građana?

Vlada će opet otpisivati dugove, a za one koji duguju manje od 20.000 kuna i blokirani su dulje od tri godine, idu ubrzani osobni stečajevi s rasprodajom imovine
Vidi originalni članak

Znam da se blokiranima žuri, ali taj dug nije nastao preko noći i osmišljavamo set mjera. Radimo i na promjenama zakona kako bismo eliminirali takve pojave u budućnosti.Poručio je to u četvrtak ministar financija Zdravko Marić, ali nije htio otkrivati detalje kad će zakonski prijedlozi biti gotovi.

ALI I VJEROVNICIMA Marić: Radimo na setu mjera za pomoć ovršenim građanima

Međutim, neslužbeno saznajemo da su modeli već prilično razrađeni i čeka se finalizacija. Upravo Zdravko Marić i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković su na Predsjedništvu HDZ-a u ponedjeljak prezentirali mjere i stanje blokiranih.

Međutim, kako je glavna tema bila Istanbulska konvencija, važne zakonske promjene ostale su u sjeni. A u Hrvatskoj je 325.000 blokiranih koji samo za glavnicu duguju 42 milijarde kuna.

Najveća novost su ubrzani osobni stečajevi

Vlada opet planira otpisivati dugove prema državi, ali takvih je najmanje u moru dugovanja i to je najlakše provedivo. Žele i da telekomunikacijske i komunalne tvrtke imaju mogućnost otpisa, kao i banke, a zauzvrat će im dati olakšice.

'OVRŠNA MAFIJA' Omča ovrhe: Dokumentarac prikazuje svu dramu blokiranih

Najveća novost su tzv. ubrzani osobni stečajevi. Oni su predviđeni za one koji nemaju više od 20.000 kuna duga glavnice i dulje su od tri godine u blokadi.

Za razliku od sadašnjeg osobnog stečaja koji moraju pokrenuti građani, ove bi radila Fina po službenoj dužnosti.

Dva modela: Brzi i - kontroverzniji

I za te brze stečajeva postoje dva modela. Ako se utvrdi da dužnik nema nikakve imovine, stečaj bi se, kao i kod tvrtki, odmah otvorio i zatvorio. Dugovi bi bili izbrisani, ali bi se provjeravalo naknadno je li dužnik došao do neke imovine.

LOVRINOVIĆ: 'Stručni tim radi na prijedlogu rješenja blokiranih građana'

Model za one s imovinom je kompleksniji, ali i kontroverzniji. Fina bi isto pokrenula stečaj po službenoj dužnosti, a dužnik bi dobio povjerenika koji bi mu prodao imovinu i namirio dužnike koliko bi ta prodaja pokrila.

Prema podacima koja su dva ministra prezentirala na predsjedništvu, nešto više od 80.000 ljudi s dugom manjim od 20.000 kuna udovoljavalo bi tim kriterijima. Po sadašnjem zakonu, za dug manji od 20.000 kuna ne može se izgubiti jedina nekretnina.

Idi na 24sata

Komentari 132

  • Jackal1 23.03.2018.

    Ukinite vi sramotno bogacenje na ovrhama i gradjani ce sami po malo platit svoje dugove.Glavnina dugova su kamate i enormni troskovi koji se nabijaju na male iznose.

  • purger2017 23.03.2018.

    duguješ 20000 kn pa ti prodaju nekretninu po 20% tržišne vrijednost na nekoj dražbi pogodnima pa ovi preprodaju po punoj cijeni

  • Wiga 24_500 23.03.2018.

    Za one koji duguju manje od 20.000 kuna i blokirani su dulje od tri godine, idu ubrzani osobni stečajevi s rasprodajom cjelokupne imovine ( donji veš ukljućen )

Komentiraj...
Vidi sve komentare