To je to što me zanima!

'Otvaranje prvih poglavlja za Srbiju - važan korak prema EU'

Europski povjerenik za proširenje je istaknuo da je napredak u normalizaciji odnosa s Kosovom ključan za daljnji napredak Srbije u procesu eurointegracija
Vidi originalni članak

Europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn ocijenio je u četvrtak u Beogradu da je otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije i EU, najavljeno za 14. prosinca, početak glavnog dijela procesa pristupanja Srbije Europskoj uniji koje time za nju postaje ostvariv cilj.

"Četrnaesti prosinca je početak procesa i sada je potrebno potvrđivanje preuzetih obaveza i nastavak reformi posebno u području pravosuđa, vladavine prava, borbe protiv korupcije i slobode izražavanja koja je sa stajališta EU neprikosnovena", kazao je Hahn obraćajući se zastupnicima u srbijanskom parlamentu. On je istaknuo da je napredak u normalizaciji odnosa s Kosovom ključan za daljnji napredak Srbije u procesu eurointegracija.

Hahn je istaknuo kako je Srbija ostvarila velik uspjeh na svom europskom putu, osobito u provođenju reformi, dijalogu s Kosovom i suradnji sa zemljama u regiji.

Povjerenik Europske unije za proširenje i susjedsku politiku sastat će se tijekom posjeta Beogradu s premijerom Aleksandrom Vučićem, predsjednicom parlamenta Majom Gojković i čelnicima zastupničkih klubova u srbijanskom parlamentu.

Hahn je, uoči posjeta Beogradu, za Radio-televiziju Srbije (RTS) izjavio kako će otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja za Srbiju značiti ubrzanje procesa eurointegracija. 

“To je važan korak jer će otvaranje poglavlja donijeti novu dinamiku i ubrzati proces integracija”, rekao je Hahn.

Idućeg tjedna na ministarskoj konferenciji u Bruxellesu bit će otvorena poglavlja 32, o financijskoj kontroli i 35, kroz koje će se pratiti napredak u pregovorima s Prištinom, a povjerenik za proširenje i susjedsku politiku očekuje da će i poglavlja 23 i 24, o vladavini zakona i ljudskim pravima biti otvorena do polovice 2016. godine.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • Gvendalina- RUža 10.12.2015.

    Susjedi Srbi,, što Vi niste sa Rusima?

  • UsorskaBanovina 10.12.2015.

    U Srbiji skupljaju potpise za molbu Hrvatskoj "ulozite veto na ulazak Srbije u EU, razlog nebitan" a Albanci navijaju da udje jer ce morati priznati i oficijelno Kosovo kao drzavu.

  • nikluk20 10.12.2015.

    a šta će Srbija u europskoj uniji?.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare