To je to što me zanima!

Ovi ljepotani u azilu Dumovec već godinama čekaju na topli dom: 'Traže svoju novu obitelj'

U Dumovcu više od 90 pasa godinama čeka vlasnike koji će im pokazati što je ljubav. Među njima je i ovih pet njuškica koji samo žele biti voljeni
Vidi originalni članak

To je naša neustrašiva Šapa. Ima sedam godina, a ponaša se kao da ima tri, rekla nam je volonterka Katarina Zajec (21) koja svoj svaki trenutak provodi u azilu za napuštene životinje Dumovec. U njihov azil Šapa je stigla u listopadu 2020. i od tad traži svoje mjesto pod suncem. U azili više od 90 pasa godinama čeka udomljenje.

- Ona žudi da ju konačno netko primijeti. Često je preskakala ograde više od dva metra jer je željela šetnje i treba joj vlasnik koji ima dovoljno visoku ogradu jer ne želimo da ju traži po susjedstvu ili da strada od auta - rekla je Katarina dodajući da dane provodi na krovu svoje kućice i tužno promatra vrata svog boksa.

- Ona traži svoju obitelj. Ništa na svijetu joj ne bi više značilo od toga da ima svoje ljude, kojima bi mogla pripadati. Nekoga tko bi mogao držati korak s njom, ljude koji su većinu vremena u pokretu budući da najviše voli biti u dugim šetnjama. Šapa je bila i donor krvi na Veterinarskom fakultetu za jednu vrlo bolesnu kujicu - otkrila je Katarina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U Dumovcu je najduže Otto, čak pet godina. Jedne noći 2019. pobjegao je iz kuće i ugrizao petero ljudi. Neki su imali velike, a neki manje ugrizne rane. Kasnije je oduzet vlasniku i smješten je u azil.

- On je danas potpuno drugačiji. Na početku nitko od djelatnika nije niti mogao ući u njegov kavez. Dati mu zdjelicu s hranom bila je nemoguća misija. Ipak, nakon što je vidio da mu djelatnici žele dobro i da mu žele pomoći, prilagodio se na novu sredinu - ispričala je Katarina dodavši da je nakon duge tri godine uspio položiti test socijalizacije Hrvatskog kinološkog saveza.

- Danas je potpuno spreman za novi dom - rekla je Katarina dodajući da je za Ottovo udomljavanje potrebna potvrda o nekažnjavanju i potvrda o radnoj sposobnosti.

Agine šape kročile su kroz vrata skloništa prije četiri godine. A za njega svi zaposlenici govore da je veličanstven.

- Aga je već bio udomljen, no nađen je kako luta, a s vlasnikom se nije moglo stupiti u kontakt. Nije ga došao ni potražiti - rekla je Katarina. Obožava trčanje livadom, četkanje i češkanje. Na povodcu u šetnji ne vuče vlasnika, a najviše uči s keksićima.

S drugim psima se ne slaže, zato bi bilo poželjno da je jedini pas u novom domu gdje će biti udomljen.

Krajem travnja prije tri godine, zbog neodgovornog vlasnika u Dumovec je stigao i Adam koji će uskoro imati osam godina.

- S ljudima je dobar i voli njihovo društvo. Još uvijek radimo na socijalizaciji s drugim psima, ali napredak je svakako vidljiv. Udomljava se osobi s iskustvom, koja radi sa psima na njihovom karakteru te bi budući udomitelj svakako trebao biti poznavatelj pasmine - rekla je.

U skloništu dobar dio svog života provodi i Oscar. Katarina ga opisuje kao veliku sedmogodišnju mazu koji nakon šetnje obožava češkanje iza uha i obožava kupanje.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • aingemahtec 16.03.2024.

    Vu kobase i za Kinu

  • migaču 16.03.2024.

    Za starog psa ili staru ženu nikad nije red

  • bushman72 16.03.2024.

    Tako će i ostati. Nitko ne želi starog psa kojeg ne možeš odgojiti kako želiš.

Komentiraj...
Vidi sve komentare