To je to što me zanima!

Ovo je protokol predsjednice: Pazi se i na najsitnije detalje...

Iako je bilo sparno, bez daška vjetra, radnici su uigrani i vješti. Oni su samo jedan u nizu važnih kotačića Ureda predsjednice koji, kao mala vojska, pripremaju da sve bude besprijekorno...
Vidi originalni članak

Pola osam ujutro. U Uredu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na Pantovčaku vladao je savršeni mir. Čuo se samo cvrkut ptica. Već pola sata kasnije njihovo žvrgoljenje prekinula je buka traktora.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 Natovaren je sa ukupno 100 metara crvenog tepiha koji petorica radnika pažljivo istovaraju i slažu na svečani plato. Za tri sata u službeni posjet na poziv predsjednice dolazi poljski predsjednik Andrzej Duda sa suprugom. 

- Nije dobro, ovdje nije ravno. Pomakni ga više lijevo - međusobno su se dogovarali radnici pomičući i razvlačeći metre i metre crvenog tepiha.

Iako je bilo sparno, bez daška vjetra, radnici su uigrani i vješti. Oni su samo jedan u nizu važnih kotačića Ureda predsjednice koji, kao mala vojska, pripremaju da sve bude besprijekorno i na nivou.

Nešto prije pola devet na posao dolazi predsjednica. Pozdravila je vrijedno osoblje i uputila u svoj ured kako bi se pripremila za brifing sa najužim timom - predstojnicom Ureda Anamarijom Kirinić, pročelnicom kabineta Natalijom Hmelinom i glasnogovornikom Lukom Đurićem.  Na jutarnjem je brifingu, doduše s vanjske strane, bio i paun Đuro.

Koju minutu prije predsjedničinog dolaska preletio je tek postavljen crveni tepih i sletio na balkon virkajući kroz staklo. I dok je predsjednica sa svojim najužim timom savjetnika prolazila sve detalje protokola, mjesta gdje će biti postavljena bista iznenađenja za poljskog gosta, vrijedna ekipa radila je dalje.

Čistačice su usisale crveni tepih, laštile parkete, a  dvije žene glačalom peglale poljsku zastavu koja se koji trenutak kasnije, uz hrvatski stijeg, zavijorila na jarbolu.

U 10.30, pola sata prije svečanog dočeka, šefica protokola Tina Tödtling obišla je i prekontrolirala sve punktove, kako bi se uvjerila je li sve posloženo kako treba. Vani su već bili postrojeni pripadnici Počasno zaštitne bojne. Iako na sebi imaju oko 20 kilograma opreme, stoički su podnosili sunce koje je nemilo pržilo.

Praćeni taktovima vojnog orkestra OS RH, šefica protokola otkriva nam na što se sve treba paziti prilikom pripreme dolaska nekog uvaženog gosta. 

- Protokol se priprema mjesec do dva unaprijed, ovisno od zemlje do zemlje. Pripreme za dolazak poljskog predsjednika krenule su prije mjesec dana, kada nam je u posjet prvo stigla protokolarna prethodnica sastavljena od protokola sigurnosti i informiranja. Nakon što smo im predstavili sve što smo zamislili prilikom posjeta, uvažili smo njihove sugestije i eventualne promjene. Ovo što vidite je jedna standardna procedura dočeka. Osim postavljanja zastava ovdje u Uredu predsjednice i u gradu, uređuje se okoliš, cvjetni aranžmani, skice za sjedenje - kaže nam Tina.

Posebno paze i na odabir cvijeća, kao i na jelovnike. 

- Pazimo da ne stavljamo boju ili vrstu cvijeća koja u zemlji iz koje gost dolazi simbolizira žalost ili nešto negativno. I da nema intenzivan miris. Danas smo se odlučili za narančaste kale i ... Što se jelovnika tiče, od protokola zemlje gosta zatražimo restrikciju u prehrani i  podatke o eventualnim alergijama. Sastavimo jelovnik, pošaljemo im i ako odobre, krećemo u nabavku -  pripovijeda Tödtling.

Priznaje nam da muku muče sa jelenima koji obožavaju jesti cvijeće i pupoljke u dvorištu, te ga moraju štititi. 

- Posadimo cvijeće u obliku grba Republike Hrvatske i onda preko noći, vidimo da su jeleni pojeli sve pupoljke i oglodali cvijeće. Obožavaju ga jesti pa ga moramo štititi posebnim mrežama - otkriva nam šefica protokola koja ovaj posao radi više od 20 godina.

Nakon što je obišla sve punktove i uvjerila se da sve štima, da je na svom mjestu, pa i svježe posađeno cvijeće, pregledava i poziciju na kojoj će dvoje predsjednika sa supružnicima snimiti  službenu obiteljsku fotografiju.

Ističe da predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sudjeluje u svakom segmentu pripreme, od jelovnika do detalja oko obilazaka kulturnih znamenitosti. 

- Protokolarna pravila postoje, ali se i ona moraju modernizirati u duhu vremena. Uvijek postoji jedna doza nervoze, ona strepnja da sve bude kako treba – zaključila je. 

Čitavo vrijeme priprema predsjednica u svom uredu prolazi kroz pripremu za sastanak s poljskim kolegom. Sa suprugom se na crveni tepih spustila tek koju minutu prije dolaska poljskog kolege. Klasično crno odijelo u kojem je stigla u ured zamijenila je profinjenom krem haljinom sa diskretnom čipkom.

Ceremonija svečanog dočeka je krenula i sve je bilo kao 'po špagi.' Kao i svaki puta u protekle dvije godine, vrijeme im je i jučer išlo na ruku.

Iako imaju back up u slučaju kiše, ni ovaj ga puta nisu trebali koristiti.

Nakon Dudinog odlaska posao službi nije završio. Bacili su se na posao pripreme salona za svečanu večeru za poljskog predsjednika i hrvatsko-poljske gospodarstvenike.

A predsjednica se za to vrijeme, uz ručak pripremala za sastanak sa predsjednikom ukrajinske vlade...

Predsjednica bistom iznenadila poljskog kolegu

Predsjednica je predsjednika Dudu iznenadila statuom Jozefa Pilsudskog, koju je samo za njegov dolazak posudila iz Gliptoteke. Radi se o poljskom Franji Tuđmanu, ocu moderne poljske države.

Tu sitnicu sakrili su od poljskog protokola, te su se nakon izjava, slikali kraj bista - predsjednica kraj Tuđmanove, a Duda kraj Pilsudskove.

Večerali orade, svinjsku pisanicu, fuže...

Nakon odlaska poljskog predsjednika, predsjednica je u posjet primila i predsjednika Vlade Ukrajine. Potom je odradila poslijepodnevni brifing sa savjetnicima. Za to vrijeme osoblje je svečani salon pretvaralo u salon za večeru. 

Postavili su stolove i stolnjake, koje su žene peglale kako bi bili savršeno ravni. Predsjednica se sa suprugom u 18 sati spustila dočekati poljske supružnike te pozdraviti šezdesetak gostiju mahom gospodarstvenika.

Iz maneštru od bobići, tradicionalnog istarskog specijaliteta, na meniju su bile i rolice orade s mrkvom, krema od muškatne tikve s ružmarinom (Dalmacija), svinjska pisanica Stubica, fuži te za desert međimurska gibanica. Od vina su se točila slavonska i dalmatinska crna i bijela vina, te desertno vino Traminac, izborna berba bobica Ilok, Srijem.

Idi na 24sata

Komentari 49

  • adika 16.06.2017.

    Jel tako i Mamiću za svoj rođendan priredila doček, ne bi me čudilo da je jer je Maminjo plaćao u kešu.Bagra !

  • adika 15.06.2017.

    Zamslite tek pripreme kada bude primala Mamića u gosste za svoj rođendan.To će biti fešta a ne ove pripreme za kojekave predsjednike.MOš mislt?

  • be yourself 14.06.2017.

    Nema lososa na meniju a 4 tone naručila? Pa ko jede taj losos?

Komentiraj...
Vidi sve komentare