To je to što me zanima!

'Ovo je satirična zemlja pa mi je politika najveća inspiracija'

Tjednik Express će po treći put dodijeliti prestižnu nagradu Fric, a autor najbolje knjige fikcijske proze osvojit će 75.000 kuna. Za nagradu je nominiran i Predrag Ličina...
Vidi originalni članak

Mislim da je najveća čar mojeg romana humor koji ne stvara umor. Osim trbušnih mišića.

Rekao je to autor Predrag Ličina. On je sa zbirkom priča “Bljuzga u praskozorje” s ostalih 12 književnika ušao u izbor za nagradu Fric za 2019. godinu, koju treći put dodjeljuje tjednik Express pod pokroviteljstvom Barcaffea. Pobjednik će osvojiti 75.000 kuna i mobilnu skulpturu.

- Odlučio sam neke sinopsise koje sam pisao za igrane filmove pretočiti u književnu formu. One koji su produkcijski previše zahtjevni, zbog čega je veoma malena vjerojatnost da će ikad biti snimljeni. Pa rekoh: ‘Da se ne baci’. I tako je nastala ova zbirka - rekao je.

Inspiraciju crpi iz dnevne politike.

- To su toliko bizarne situacije da graniče sa znanstvenom fantastikom i hororom. Živimo u satiričnoj zemlji, pa čovjek i ne treba biti nešto pretjerano maštovit kad piše - pojasnio je.

“Bljuzga u praskozorje” sastoji se od tri duže priče, možda čak novele. Sve tri priče su satire na aktualne hrvatske nedaće i nestašluke, vrzmaju se oko žanrova, bešavno spajaju komediju, horor, romansu i (znanstvenu) fantastiku, hvataju razdoblje od Oluje 1995. do budućnosti, koja je prije distopijska nego utopijska.

- U mojem djelu nema baš osobnih iskustava. Moj život više nalikuje na kakav dosadan europski film u jednom kadru. OK, možda dijelovi sa sakupljanjem lajkova na društvenim mrežama. To je asocijacija na mene i mojeg prijatelja kojeg neću imenovati, jer je meni u međuvremenu krenulo, a njemu još nije - kazao je autor i otkrio da ga posebno inspirira predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

- Otkad je došla na ovu funkciju, moj je život poprimio puno veći smisao. Ona je nešto najzabavnije što se Hrvatskoj dogodilo od neovisnosti - rekao je Ličina. Ovogodišnja nagrada Fric bit će dodijeljena u siječnju 2020.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare