To je to što me zanima!

Ozračeni radnici dobro, u tlu kod elektrane našli su plutonij

Plutonij su otkrili u tlu na pet lokacija oko nuklearne elektrane Fukushima Daiichi. U tunelu izvan reaktora našli su radioaktivnu vodu. Navodno neće iscuriti u ocean
Vidi originalni članak

Radnici koji su prošli tjedan hitno prebačeni u bolnicu jer su izloženi radijaciji pušteni su kućama. Bolnicu su napustili u ponedjeljak. Japanska televizija NHK javlja kako su dvojica radnika dva sata stajala u radioaktivnoj vodi, no ipak ih nisu trebali liječiti zbog opeklina, a i unutarnji organi im nisu oštećeni. Treći radnik također nije imao nikakvih simptoma.

Policija je u ponedjeljak izvijestila kako je poginulo 11.004 ljudi, a 17.339 je nestalih. Najviše mrtvih je u prefekturi Miyagi. Broj poginulih kod Fukushime je trenutno 990, no očekuje se da će biti veći. Tamo su obustavili sve operacije potrage za tijelima. 

U tlu plutonij, toksična voda prijeti moru

U tlu na pet lokacija oko nuklearne elektrane Fukushima Daiichi znanstvenici su otkrili plutonij, ali iz kompanije TEPCO navode da ne predstavlja veću prijetnju za ljudsko zdravlje. Ovo je posljednja u nizu loših vijesti iz nuklearke, nakon curenja radioaktivne vode. Plutonij je inače opasniji od joda ili cezija, ali njegove razine nisu opasne. Iz japanske agencije za nuklearnu sigurnost kažu da ne znaju još iz kojeg je reaktora iscurio plutonij, javlja Kyodo. IAEA je u ponedjeljak izvijestila da će proći još dosta vremena dok se ne stabilizira situacija u elektrani Fukushima. 

Uz radioaktivni plutonij, velika prijetnja u elektrani je i dalje radioaktivna voda koja je iscurila izvan zgrade reaktora. Vodu su pronašli u kanalu za održavanje reaktora 2, a razina zračenja bila je iznad 1000 milisiverta. Betonski kanal visok je 4 metra i širok 3, a u njemu su brojne cijevi i električni kabeli. Iz TEPC-a kažu da kanal ide prema moru, ali ne i u njega te da voda ne curi u tom smjeru.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • sara122 29.03.2011.

    Previše je zataškavanja i prešućivanja. Što je istina, znat' će se kad više "protagonisti" ne budu među živima.

  • mido91gunit50 29.03.2011.

    ma neka im je se desilo gadni su danas gledam imaju specijalitet u restoranima jelo od ljudskog fetusa fuj

  • user_72871 28.03.2011.

    Evo tu vam je sva istina o FUKUSIMI!! http://www.ivonazivkovic.net/FUKUSIMA.html

Komentiraj...
Vidi sve komentare