To je to što me zanima!

Pacijenta je zaklao nožem u bolnici zbog šampona

POPOVAČA: Pacijenti su se liječili na forenzičnom odjelu, gdje su završili bili zbog teškog kaznenog djela. Mlađi je starijem prerezao vratne žile
Vidi originalni članak

Na Odjelu 3E Neuropsihijatrijske bolnice u Popovači u ponedjeljak u 9.13 sati osuđeni ubojica Mario K. (31) ubio je Ambroza S. (32). Na odjelu forenzike obojica su završila nakon sudske presude. Mario je prije pet godina ubio prijatelja u Slavonskom Brodu, a Ambroz je u Turnju 2004. godine iz lovačke puške bratu ispalio dva hica u potiljak. U ponedjeljak su se posvađali zbog šampona. Kako doznajemo od izvora bliskih istrazi, Mario je u kupaonici okrivio Ambroza da mu je ukrao šampon. Ambroz je tvrdio da je šampon pronašao. No Mario je izvukao džepni nožić i ubo Ambroza u vrat i prsa. Liječnici su ubrzo priskočili u pomoć, ali je Ambroz iskrvario i preminuo.
- Preklopni nožić, koliko sam vidio, nije ručne izrade, a kako je dospio na odjel, to policija treba utvrditi - izjavio je Ivan Veršić, istražni sudac Županijskog suda u Sisku.
Policija je osumnjičenog za ubojstvo uhitila, a nož su poslali na vještačenje.
- Ništa nije upućivalo da bi se nešto moglo dogoditi. Ubojstvo na odjelu nismo imali više od deset godina - rekla je dr. Tija Žarković Palijan, koordinatorica Zavoda za forenzičku psihijatriju u Popovači. Ravnateljica bolnice Marina Kovač dodala je da su razmirice među pacijentima svakodnevne, ali ih, kaže, rješavaju sami i rijetko trebaju pomoć policije. Pacijenti su zbog ubojstva bili iznimno uznemireni, a osoblje bolnice u šoku.
Zavod za forenzičku psihijatriju u Popovači najveći je u državi, a na njemu se liječi 200 pacijenata. Uglavnom je riječ o psihotičnim pacijentima koji su počinili najmonstruoznije zločine. U bolnicu su smješteni jer su tijekom počinjenja zločina boli neubrojivi i nisu sposobni za odsluženje kazne u zatvorima.
Njihovo liječenje je vrlo zahtjevno i dugotrajno, a svi se liječe najmanje pet do šest godina. Za mnoge od njih, jednom kad uđu, više nitko ne pita. Statistike pokazuju da većina onih koji izađu više ne počini nikakav zločin, ali ima i onih koji se nikad ne uspiju rehabilitirati dovoljno i vratiti u društvo, među ljude.

S PACIJENTIMA U POPOVAČI RADI STOTINJAK LJUDI
Pacijenti imaju brojne sadržaje i radnu terapiju. Izrađuju namještaj i tapiserije, a bave se i sportom u dvorani. S njima radi stotinjak ljudi. Zidovi na Zavodu su uglavnom ljubičasti ili ružičasti jer te boje smanjuju agresiju.

ZBOG VOŠKIONA BOLJI UVJETI
U Popovači se liječi  i Damir Voškion iz Pule koji je pobio oca, brata, njegovo dvoje djece i šogoricu. Njegov dolazak potaknuo je poboljšanje uvjeta na forenzičkom odjelu.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • brangelina 16.11.2009.

    pa tu su doktori luđi od pacijenata, kad do takvih situacija može dolaziti.... kog boga te najugroženije ne stave pod ključ...???

  • Cura25 16.11.2009.

    Što mislite kako je nama koji živimo ovdje? Velika većina njih se pušta da slobodno šeću s tim da nema nikakvih ograda i da za kojih 5 min hoda mogu doći do centra. Samo čekam dan kad jedan od njih podivlja i pola nas pobije. Istina je da ne puštaju s tog odjela ali sa svih ostalih da. Pomozi nam Bože svima!

  • wergy 16.11.2009.

    samo se vi koljite!

Komentiraj...
Vidi sve komentare