To je to što me zanima!

Pačja škola: Dva su sata čuvali i pratili jato do parka Maksimir

Patka i 10 pačića zapeli su u utorak na zagrebačkom okretištu Borongaj. Primijetili su ih stanari te su ih, uz pomoć hvatača iz Azila Dumovec, dva sata usmjeravali prema parku Maksimir
Vidi originalni članak

Nazvao nas je mladi gospodin i rekao kako okretištem Borongaj luta pačja obitelj. Bilo ih je teško uloviti, a da ne uznemirimo patku. Postojala je opasnost da uznemireni podlete pod auto, rekao nam je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta i Azila Dumovec nakon akcije premještanja patke i pačića. 

Zbog njih su se u utorak okupili stanari okolnih ulica kako bi ptice prebacili na sigurno. Patka i 10 pačića spretno su izmicali njihovoj mreži.

- Procijenili smo da joj ne želimo stvarati dodatan stres i da je najbolje da cijelu obitelj prepratimo u Park Maksimir - napisali su iz Dumovca. Tada je započela dvosatna avantura usmjeravanja ptica preko ulica i ceste i sportskih terena. Dodatni problem, s obzirom na lanac prehrane u prirodi, stvarale su ulične mačke koje su vrebale nad lakim plijenom. Stoga je jedna gospođa preuzela ulogu zaštitara.
- Jesmo ih mi navodili preko ulica, no zapravo je mama patka bila ta koja je diktirala gdje će ići. Zbog toga je to toliko dugo i trajalo - kaže Skok. Najosjetljiviji dio akcije premještanja bio je prelazak preko Maksimirske ceste. Morali su zaustaviti promet, koji nasreću nije bio toliko gust, te ih okružiti kako se ne bi razbježali. Vozači su imali razumijevanja i bili su strpljivi te su sa zanimanjem gledali pratili akciju.

Na kraju priče patka i 10 mališana dobilo je novi dom u Maksimiru, nedaleko od jednog od pet jezera gdje će dalje nastaviti rasti.

Inače, iz Azila su nam rekli kako ovakve akcije imaju svake godine u proljeće. Stoga hvatači već znaju kako najbolje postupiti s plahim životinjama i dovesti ih na sigurno.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • nori 🖖 24.04.2020.

    A razmak 2 metra ?

  • Knez Drpimir 23.04.2020.

    Srećom da nisu naletili na tzv. "navijače".

  • zagorska puntarica opet 23.04.2020.

    "Jeste culi, djeco, vjerujte, bez sale..."

Komentiraj...
Vidi sve komentare