To je to što me zanima!

Pahor: Hrvatskoj istječe vrijeme za pregovore...

Slovenija je Francuskoj dala inicijativu kako riješiti blokadu poglavlja s Hrvatskom. Tvrde da su za ulazak RH u Uniju, ali da štite nacionalne interese
Vidi originalni članak

Hrvatskoj istječe vrijeme, Slovenija je francuskom predsjedništvu EU-a dala inicijativu da se riješe pitanja vezana uz nastavak pregovora, sada se o tome mora izjasniti Hrvatska - rekao je u srijedu u Bruxellesu slovenski premijer Borut Pahor.
Ukoliko taj uvjet bude ispunjen, nastavio je Pahor, Slovenija je spremna proučiti mogućnost da dade suglasnost da se neka pregovaračka poglavlja otvore, a neka zatvore. Predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering izjavio da je Europski parlament naklonjen ulasku Hrvatske u EU.
- Potrebni su dobrosusjedski odnosi i treba napraviti sve da se problem riješi, a dobru volju za to moraju pokazati obje strane - rekao je Poettering.

'SLOVENIJA MORA ŠTITI SVOJE NACIONALNE INTERESE'
Slovenska strana tvrdi da Hrvatska u svojim pregovaračkim stajalištima prejudicira sporne točke međudržavne granice, a Zagreb to odlučno opovrgava. Na posljednjoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju 30. listopada, RH je zatvorila samo jedno poglavlje, iako je imala suglasnost 26 zemalja članica EU, svih osim Slovenije, za otvaranje četiri poglavlja i zatvaranje jednog. Sljedeća Konferencija predviđena je 19. prosinca kada bi, ako se riješi slovenska blokada, RH mogla otvoriti deset i zatvoriti četiri do pet poglavlja.
- Slovenija podržava ulazak Hrvatske u EU, ali mora zaštititi svoje nacionalne interese koji su ugroženi - rekao je Pahor.
Po njegovim riječima, postoji mogućnost da se spor oko pristupne dokumentacije riješi idućih dana i tjedana, ali je "prerano za najavljivanje raspleta".

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare