To je to što me zanima!

Pala je sa stijene na Velebitu: 'Satima smo čekali helikopter!'

HGSS Gospić odmah su krenuli u intervenciju, no zbog hitnosti slučaja i udaljenosti, uputili su poziv za helikopter. Od poziva do polijetanja trebalo je nešto više od dva sata...
Vidi originalni članak

Članica grupe planinara PD Dalekovod iz Zagreba pala je u subotu sa stijene visoke četiri metara nedaleko od Velikog Alana na sjevernom Velebitu. 

Žena je zadobila ozlijede iz glave i krvarenje iz nosa, a žalila se i da ne vidi na lijevo oko te ima jake bolove u vratu. 

HGSS Gospić odmah su krenuli u intervenciju, no zbog hitnosti slučaja i udaljenosti, uputili su poziv za helikopter. U akciju spašavanja krenulo je 14 spašavatelja na tlu i šest u zraku. 

Dva sata nakon nesreće stigli su do žene koja je bila u vrlo lošem stanju i nije bila kontaktibilna, a nakon iduća dva sata došao je i helikopter koji ju je prevezao na zračnu luku Zemunik odakle je odvezena u Opću bolnicu Zadar. 

'Nadamo se da izgubljeno vrijeme neće uzrokovati veće posljedice za unesrećenu'

- Ono što u ovoj akciji ali i u nekim koje su se odvijale proteklih godina ne možemo ocijenit zadovoljavajućim je dostupnost helikoptera. Ovog puta od poziva do polijetanja trebalo je nešto više od dva sata. Nadamo se da to „izgubljeno“ vrijeme ovaj put neće uzrokovati i veće posljedice za unesrećenu  od već nastalih, ali možda već sutra nekom drugom „čekanje“ bude predugo - poručili su iz HGSS-a. 

Idi na 24sata

Komentari 110

  • UNPROFOR 29.05.2018.

    Zašto mješate hitne prijevoze bolesnih i oboljelih sa hitnim prijevozima povrijeđenih ? To sta dva pojma , kao što za oba spašvanja trebaš 2 RAZLIĆITA helikoptera . Sa onim vojnim transportim što ga imate , ne možete vršiti spašavanje unesrećenih po standardima EU iako ste tome zavezani ! U spašavanju povrijeđenih su i doktori pripadnici GSS , tako da na korpi i u korpi radi doktor , a ne član pilotske ekipe i heli ima samo 2 pilota i tri medicinara GSS -ovaca , zato je dovoljan i Bell 412 sa komplet ugrađenim medicinskim aparatima ! Taj heli može raditi i prijevoz oboljelih - nedonošćad , dok vojno transportni djeluje kod svega toga ko teretni kamion , sa plavom lampom i sirenom !

  • UNPROFOR 29.05.2018.

    Nema para za stalno dežurstvo helikoptersko - liječnićkih ekipa . Oće ko rastumaćiti, kako će biti para za stalno dežurstvo presretaća ili će biti to samo obićno preseravanje a ne presretanje ! Koga će oni presretati ako ne putnićke avione , bali vas oni !

  • zeljkotheman 28.05.2018.

    A tko odredi hoce li se zvati helikopter!?Sam pacijent!?Glupost,dosta je sranja o tome kako je u Njemackoj sve super.Bas me zanima za koliko bi dosao njemacki helikopter na Velebit.Ovi su dosli za dva sata,pa nitko na Velebitu i ne ocekuje intervenciju za 15min.

Komentiraj...
Vidi sve komentare