To je to što me zanima!

Panični Slovenac bježi od žene: Pustite me u Istru, dosta mi je

UŽIVAJU NA JADRANU Slovenci koji imaju kuće i stanove u Barbarigi jedva su dočekali da se otvori granica s Hrvatskom
Vidi originalni članak

Istarsko naselje Barbariga polako se počelo puniti Slovencima, koji su počeli dolaziti u svoje apartmane. Iako još prilično prazna, prve turiste zatekli smo u čišćenju dvorišta i okoliša.

Bračni par Škafer, Jožef (63) i Daria (62), iz Celja su stigli u petak. Kažu kako ih na granici nitko nije ništa previše pitao. Na parkiralištu ispred njihova apartmana parkirano je još nekoliko automobila sa slovenskim registracijama.

- Zadnji put smo bili ovdje u veljači, kad se još moglo. Kupili smo apartman prije tri godine, ali i inače ljetujemo u Barbarigi godinama, pa smo odlučili kupiti nešto svoje - govore simpatični Slovenci.

U mirovini su, a u Hrvatskoj borave šest mjeseci. Barbariga je za njih mali raj.

- Jako smo sretni što smo došli jer obožavamo ovo mjesto. Ovo mjesto vam je Slovenija i Zagreb u malom, i svi se poštujemo. U Hrvatsku smo došli preko Portoroža, a na granici nije bilo problema. Onaj Slovenac na carini je samo mahnuo da prođemo, a na hrvatskoj granici su nas pitali kamo idemo i tražili prometnu dozvolu i to je to - govore.

Apartman ne iznajmljuju nego je to njihov kutak “za uživanje”. Kaže da će ove godine i njihova djeca doći u Barbarigu, a oni će tad morati biti u Sloveniji kako ih ne bi bilo previše.

- Drago mi je da su otvorene granice i da mi možemo doći na svoje. Ne bojimo se korona virusa ni u Sloveniji, a niti u Hrvatskoj jer, koga god smo u Sloveniji pitali, nitko nikog ne poznaje da je prebolio virus ili bio bolestan - zaključili su supružnici.

Slovenci su u Barbarigu počeli dolaziti u petak, a preko vikenda se broj polako povećao. Do petka je ovo turističko mjestašce bilo sablasno prazno, nigdje nije bilo nikoga. Ljudi danas već pomalo čiste okoliš, spremaju se za ljeto i čiste svoje apartmane.

U obližnjem ugostiteljskom objektu na terasi je bilo tek nekoliko gostiju, a djelatnici “oboružani” zaštitnim maskama i rukavicama sretni su kad vide gosta. Nadaju se da će se sve vratiti “u normalu”.

- U Sloveniji sve radi. Tamo se sve vratilo u normalu, a i ovdje se vraća, kako vidimo. U Barbarigi ćemo ostati barem tri tjedna, a vraćamo se na ljeto - rekli su supružnici. Dvoje slovenskih državljana koje smo zatekli u blizini ugostiteljskog objekta kažu da su na granici ipak čekali, i to nekoliko sati.

- Ušao sam u Hrvatsku nakon gotovo pet sati čekanja na granici. Policajac me, gledajući dokumente, pitao gdje mi je supruga, pa sam mu odgovorio da sam s njom bio zatvoren dva mjeseca u stanu zbog korona virusa i da sam se za vikend došao malo odmoriti u svom objektu u Barbarigi. Nasmijao se i pustio me - odao nam je slovenski državljanin.

Iz istarskog stožera u nedjelju su ponovno stigle lijepe vijesti da su u Istri od ispitana 92 uzorka na Covid-19 svi negativni i nema novooboljelih. Istarska policija, pak, kazala je da su od 15. svibnja od ponoći do 17. svibnja do 12 sati na graničnim prijelazima Policijske uprave istarske evidentirana ukupno 6333 ulazaka.

- Od toga su ušla 4962 strana državljanina, od čega 4438 državljana Slovenije te 1371 državljanina Hrvatske - kazali su u PU istarskoj. 

Idi na 24sata

Komentari 66

  • nori 🖖 18.05.2020.

    Nitko ih ništa ne pita na granici ! Drugi val nije upitan

  • Slobodan91 18.05.2020.

    Hrvatska bi trebala povećati porez za sve ove vikendice za 100%, pa da vidimo.....!!

  • 18.05.2020.

    Turist je valjda osoba koja dodje i prenoci par dana u hotelu ili iznajmi sobu , taj koji ima nekretninu nije turista nego vise i sam iznajmljljivac za rodjake kumove itd

Komentiraj...
Vidi sve komentare