To je to što me zanima!

Panika u Riju: Otkazuju put na Olimpijadu zbog Zika virusa?

Aviokompanije nude povrat novca za trudnice koje putuju u zaražena područja. Upozorenja se upućuju prema ženama i predlaže im se da ne dolaze na Igre u Rio
Vidi originalni članak

Do Olimpijade je još 6 mjeseci, a Igre u Riju su na rubu katastrofe zbog straha od Zika virusa koji je uzrokovao deformaciju više od 4.000 novorođenčadi.

Upozorenja se upućuju prema ženskoj populaciji (posebice onima reproduktivne dobi) i predlaže im se da ne prisustvuju Igrama. Australijski i ruski dužnosnici savjetuju svojim sportašicama da dobro razmisle o odlasku u Rio. 

REUTERS

Čak i aviokompanije nude povrat novca za trudnice koje putuju u zaražena područja. Ponuda povrata novca i ostala upozorenja stavljaju dodatni pritisak na zemlje koje se već bore s pritiskom priprema za nadolazeće Igre.

Brazilske vlasti tvrde da rade sve što je u njihovoj moći da osiguraju sigurnost svih prisutnih. Medicinski stručnjaci upozoravaju da virus ima pandemijski potencijal i da bi se mogao raširiti diljem svijeta i zaraziti čak četiri milijuna ljudi.

Za sada ne postoji cjepivo koje bi moglo pomoći zaraženima ili prevenirati zarazu, a istrebljenje komaraca koje uzrokuju širenja virusa je gotovo nemoguće.

Organizatori navode da neće biti otkazivanja Igara jer su uvjereni da će Brazil uspjeti staviti virus pod kontrolu prije početka Igara. Trenutno rade sve što je u njihovoj moći da riješe problem. 

REUTERS

Uoči karnevala u Riju, više od 3.000 općinskih zdravstvenih radnika bili su na gradskim ulicama, očajnički pokušavajući 'očistiti' grad od komaraca.

Nadaju se da će i zimski uvjeti, koji u Brazilu nastupaju u vrijeme Igara, spriječiti komarce od daljnjeg razmnožavanja.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • Lobo Tomya 01.02.2016.

    Moguće alternativno objašnjenje: Nepoželjnja TH1-stimulacija TH1-ogranak imunološkog sustava je u trudnoći reguliran „prema dole“ u svrhu sprečavanja odbacivanja fetusa (očev dnk je strano tjelo…). Ako se TH1 razina u trudnoći dodatno stimulira (cijepljenje), tada to može imati fatalne posljedice za razvoj djeteta u majčinoj utrobi. -> http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16143434 Već od 2003 god. je poznato da je toksin hripavca (pertussis) u stanju stimulirati TH1. -> http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12574336 Aluminijev-hidroksid se u cijepivima uredno koristi kao TH-2 adjuvans u svrhu proizvodnje protutijela. Prisutnost aluminijeva hidroksida dodatno pojačava učinkovitost agensa koji stimuliraju TH1. -> http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22235057 Postavlja se pitanje da li je možda glavni krivac za malformacije kod tisuća novorođenčadi GSK-ov BOOSTRIX… To je sad dosta zanimljivo… WHO opet širi paniku, imamo zločinca - ZIKA virus i to je to. Fiksacijom na ZIKA-virus svi sudionici pokušavaju skrenuti pažnju od toga je „lijek“ (cijepivo) mogući uzročnik ove cijele tragedije…. E onda se pojavi američki CDC, čije izjave u svijetu virologa imaju skoro pa zakonodavnu težinu (http://www.statnews.com/2016/01/13/zika-brazil-cdc-testing/), a na kraju nitko ništa točno ne zna, ali se unatoć svemu pretpostavlja neka povezanost… slobodan prievod sa njemačkog (http://info.kopp-verlag.de/…/zika-panikmache-aus-dem-conter… - Autori: Hans Tolzin i Angelika Müller) ;)

  • Lobo Tomya 01.02.2016.

    Dodatni linkovi na upute za uporabu: US-verzija iz 2005: http://www.impfkritik.de/…/f…/boostrix-gsk-dtap-USA-2005.pdf Kanadska varijanta iz 2013: http://www.impfkritik.de/…/fachinfo/boostrix-gsk-dtap-CA-20… Australski primjer iz 2015(!): http://www.impfkritik.de/…/fachinfo/boostrix-gsk-dtap-AU-20…

  • Lobo Tomya 01.02.2016.

    FDA (US „Food and Drug Administration“) je u 2012 godini na zahtjev GSK-a procjenu rizika primjene Boostrix-a u trudnoći sa „kategorije C“ promijenio na „kategoriju B“.: http://www.fda.gov/…/vaccines/approvedproducts/ucm172925.htm A kategorije su definirane ovdje: http://chemm.nlm.nih.gov/pregnancycategories.htm Category B - Animal reproduction studies have failed to demonstrate a risk to the fetus and there are no adequate and well-controlled studies in pregnant women. Category C - Animal reproduction studies have shown an adverse effect on the fetus and there are no adequate and well-controlled studies in humans, but potential benefits may warrant use of the drug in pregnant women despite potential risks.

Komentiraj...
Vidi sve komentare