To je to što me zanima!

Panika u Šibeniku: Učenike izolirali radi svinjske gripe

Epidemiolozi su nasred autoceste presreli autobus sa šibenskim maturantima zbog sumnje u svinjsku gripu. Nalazi će biti gotovi u nedjelju
Vidi originalni članak

Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Šibenik presrela je u subotu na autocesti autobus s šibenskim maturantima koji su se vraćali iz Španjolske. Učenici su svojim roditeljima preko telefona javili kako se osjećaju loše i imaju simptome gripe, piše Slobodna Dalmacija. Roditelji su odmah posumnjali da je riječ o svinjskoj gripi pa su panično alarmirali Opću bolnicu Šibenik. Njih 17 je zbog simptoma gripe došlo na pregled u bolnicu, ali su svi osim jedne učenice pušteni kućama. Osim učenika iz autobusa u bolnicu su se javili i oni koji su s dvije grupe prethodno doputovali s maturalca. Ravnatelj šibenske bolnice dr. Željko Burić kaže kako su kontaktirali resorno ministarstvo i ministra Milinovića koji je rekao da će iz Zagreba za Šibenik krenuti hitna dodatna pošiljka Tamiflua. U kninskoj bolnici organizirali su smještaj za oboljele ako u Šibeniku slučajno ne budu imali dovoljno mjesta za sve.
- Svi su imali povišenu tjelesnu temperaturu i ostale simptome gripe. S obzirom na epidemiološku situaciju, bilo bi iznenađenje da se ne radi o novoj vrsti virusa - rekla je dr. Nedjeljka Babić s Odjela za infektivne bolesti. Kako su maturanti 40 sati proveli zajedno u skućenom prostoru aviona i autobusa očekuje se da će slijedećih sati i dana još maturanata zatražiti liječničku pomoć, ali dr. Babić naglašava da nema mjesta panici.
- Pokazalo se da, izuzmu li se slučajevi iz Meksika, novi tip virusa nije strašniji od obične sezonske gripe. S obzirom na epidemiološku situaciju u Španjolskoj, nije nas iznenadila pojava gripe među maturantima i bili smo spremni - rekla je dr. Babić. Da li su maturanti uistinu zaraženi svinjskom gripom zanat će se u nedjelju nakon što budu gotovi nalazi u Zagrebu.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • piratxx 19.07.2009.

    A da im je netko zabranio odlazak u Španjolsku zbog opasnosti od bolesti, izišli bi na ulice protestirati. A sad eto. Zarazili sebe i još postali opasna virusna \"bomba\" za cijelu Hrvatsku.

  • kajmare 19.07.2009.

    Odma se smrznem kad čujem da nema mjesta panici.Tako je i dugobabski drumski razbojnik govorija pa vidi kako je završilo.

  • reines 19.07.2009.

    preporuka ministarstva je bila da se ne odlazi u inozemstvo na maturalna putovanja.......prvo su roditelji platili astronomsku cifru, a sad će još potrošiti na zdravlje...krasno...dobar je bio onaj komentar...mogli su produžit do mexica...glupost teška...roditelja i djece i škole.

Komentiraj...
Vidi sve komentare