To je to što me zanima!

'Papa je kleknuo pred čelnicima Južnog Sudana zbog oprosta'

Vrlo ponizna slika pape Franje, koji je u četvrtak kleknuo i poljubio stopala čelnicima južnog Sudana potez je koji valja razumijeti u 'ozračju međusobna oprosta', objasnila je Sveta Stolica
Vidi originalni članak

Sastanak dvojice najviših autoriteta civilne i crkvene vlasti Južnog Sudana u rezidenciji pape Franje nije bio političko-diplomatski summit. Bilo je to iskustvo molitve i zajedničkog promišljanja dvojice lidera, koji su potpisali mirovni sporazum, ali imaju teškoća u poštovanju tog sporazuma, piše u uvodniku Andrea Tornielli, ugledni novinar talijanskog dnevnika La Stampa, specijaliziran za crkvene teme. 

- Počeli ste proces, neka se on dobro završi. Bit će među vama borbi, ali neka one ostanu u uredu; pred narodom primite se za ruke - rekao je u četvrtak papa Franjo nakon zajedničke molitve.

POZVAO NA MIR Papa Franjo opet šokira: Ljubio noge vođama Južnog Sudana

Zatim je kleknuo pred predsjednikom Republike Južnog Sudana Salvom Kiirom Mayarditom i pobunjeničkim vođom Riekom Macharom koji su bili zakleti neprijatelji, a danas trebaju vladati zajedno.

Papin čin dogodio se tjedan dana prije nego što će takvu gestu u crkvama diljem svijeta činiti svećenici u spomen na Posljednju večeru prema kršćanskoj tradiciji kada je Isus oprao noge apostolima što je čin poniznosti u služenju.

Najmlađa država na svijetu, Južni Sudan većinski je kršćanska zemlja, a neovisnost je stekla od Sudana 2011. nakon 22 godine rata. U prosincu 2013. u njoj je izbio građanski rat nastao zbog suparništva između Salve Kiira i Rieka Machara, iako su nekada bili saveznici u zajedničkoj borbi protiv Khartouma.

Obojica su u rujnu u Adis Abebi potpisali novi mirovni sporazum kojim se obvezuju podijeliti vlast i okončati pet godina građanskog rata s više od 380.000 života i više od četiri milijuna stanovnika izbjeglih i raseljenih. 

Papa je u četvrtak čestitao potpisnicima i izrazio nadu "da će neprijateljstva prestati kako bi primirje bilo poštovano".

Idi na 24sata

Komentari 29

  • Roseana 14.04.2019.

    Ima li koji kršćanin ode među ovima šta komentiraju?Ako ovakve komentare piše kršćanin onda se dobro zamisli a za ostale koji neznaju molim vas nemojte pljuvati baš po svemu.Poštedite bar Sveta čovika danas na Cvitnicu.

  • Eva Maras 13.04.2019.

    Djela su važna, a predstave i igrokazi su za ovce.

  • bcelija 13.04.2019.

    Najveći Papa! Pitanje je hoće li ga ovi poslušati! Vidim mnogi ga kritizirate!? Pa kakvi ste vi to vjernici ako Papu kritizirate? Vjernici veći od Pape? Nikad nije bilo da ovce ispravljaju pastira.

Komentiraj...
Vidi sve komentare