To je to što me zanima!

Papa: Suosjećam s pravednim težnjama cijelog naroda Kube

Uoči početka mise na trgu u Santiagu jedan je muškarac izvikivao protuvladine slogane: Dolje revolucija! Dolje diktatura!. Ubrzo ga je pronašla policija i privela
Vidi originalni članak

Papa je u nedjelju navečer stigao u trodnevni posjet Kubi, što je prvi  posjet jednog Pape toj državi-otoku nakon 14 godina. Benedikt XVI. stigao je iz Meksika, a u Santiagu ga je dočekao kubanski predsjednik Raul Castro.

- Došao sam kao hodočasnik milosrđa, i molit ću za mir, slobodu i pomirenje.  Suosjećam sa pravednim težnjama cijelog kubanskog naroda, gdje god oni bili - rekao je Papa, javlja BBC. Nakon susreta s predsjednikom Papa je na Trgu Revolucije u Santiagu slavio misu s nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Iako je prije dolaska na Kubu kritizirao marksizam koji vlada u zemlji te pozvao na neke druge modele, nakon što se susreo s predsjednikom Castrom, Papa je malo ublažio svoje stavove i tek pozvao otok na proširenje svjetonazora. 

Revitalizacija vjere nakon 40 godina državnog ateizma

Neki Kubanci se nadaju da bi Papin posjet mogao ubrzati započete reforme na Kubi. Katolička crkva, pak, nada se da će poboljšati svoj ugled i utjecaj u zemlji gdje je toliko toga još uvijek pod strogom kontrolom države. Također, ovaj posjet za mnoge znači i priliku za revitalizaciju vjere, nakon četiri desetljeća državnog ateizma.

Predsjednik Castro rekao je da je u zemlji dopuštena puna sloboda svih religija i da Kuba održava odlične odnose s Katoličkom crkvom. Također, Castro je kazao kako Kuba dijeli Papinu zabrinutost za svjetsko siromaštvo, nejednakost i uništavanje okoliša.

Castro: Odlučno branimo svoju nezavisnost

No, kubanski predsjednik još je jednom istaknuo kako je Kuba odlučna u namjeri da brani svoju nezavisnost pa čak i po cijenu američkog embarga.

I Papa i Castro prisjetili su se posljednjeg dolaska Pape prije 14 godina, kada je u zemlju došao Ivan Pavao II. Za taj je posjet Benedikt XVI. rekao da je bio 'kao lagani povjetarac koji je Crkvi na Kubi dao novu snagu'.

Incident na misi: Uhitili jednog Kubanca

Uoči početka mise na trgu u Santiagu jedan je muškarac izvikivao protuvladine slogane: Dolje revolucija! Dolje diktatura!. Ubrzo ga je pronašla policija i privela, a to su snimile televizijske kamere. Nije poznato tko je muškarac niti što se s njim dogodilo. Vlasti ovaj događaj nisu željele komentirati, javlja Dnevnik.hrGlasnogovornik Vatikana Federico Lombardi rekao je kako kubanski vjernici imaju pravo biti blizu pape ali bez uznemiravanja. Također, Lombardi je demantirao glasine o potencijalnom susretu Pape i predsjednika Venezuele Huga Chaveza. - Ako predsjednik Chavez želi sudjelovati na misi naravno da može, kao i svi drugi - rekao je Lombardi.

Idi na 24sata

Komentari 52

  • imbra6 27.03.2012.

    evo došli emisari spasit kubanski narod ,valjda im smeta što je to još jedina zemlja gdje ljudi imaju besplatno zdravstvo i pravo na vrhunske liječnike a poznaton je da je kubanska medicina najbolja na svijetu ali nadam se da neče nasjest

  • Babaha 27.03.2012.

    mafija krscanska...samo para i djeca ih zanimaju nista drugo...krscanska govna

  • EvEvil 27.03.2012.

    svaka čast kubi što je 40 godina izdržala bez da je gazi "sveta" čizma....ali eto, neće ni oni još dugo... "Katolička crkva, pak, nada se da će poboljšati svoj ugled i utjecaj u zemlji gdje je toliko toga još uvijek pod strogom kontrolom države."

Komentiraj...
Vidi sve komentare