To je to što me zanima!

Papa traži 'odlučno djelovanje' u vezi s egzodusom Rohindža

Usto je odao priznanje Bangladešu na prihvatu 900.000 Rohindža koji su pobjegli iz Mjanmara, među kojima je više od 620.000 izbjeglica u zadnja tri mjeseca stiglo na jug zemlje
Vidi originalni članak

Papa Franjo je u četvrtak pozvao međunarodnu zajednicu na "odlučno djelovanje" u vezi s egzodusom Rohindže i na "što bržu materijalnu pomoć" Bangladešu, zemlji koja ih je primila, radi ublažavanja posljedica humanitarne krize u toj zemlji.

Papa koji je u četvrtak poslijepodne doputovao u Dhaku nakon četverodnevnog pohoda Mjanmaru, diplomatsku šutnju o tom pitanju prekinuo je već u svom prvom nagovoru pred civilnim vlastima u Bangladešu. Ipak nije izrekao riječ "Rohindže" nego je radije upotrijebio izraz "izbjeglice koji u velikom broju stižu iz države Rahin", pokrajine koja je u središtu mjanmarskih nemira.

Mjesna Crkva u Mjanmaru je pozvala Papu rođenog u Argentini da izrijekom ne spominje Rohindže, što je zabranjeno u toj budističkoj zemlji, nego da radije govori o muslimanima iz "države Rahina", što je neutralan izraz koji je Papa upotrijebio u Bangladešu.

"Nužno je da međunarodna zajednica odlučno djeluje radi prevladavanja te teške krize", istaknuo je Sveti Otac. "Ne samo što se tiče rješavanja političkih pitanja koja su potaknula ovu masovnu selidbu ljudi, nego i nudeći što bržu materijalnu pomoć Bangladešu u njegovim naporima da uspješno odgovori na žurne humanitarne potrebe".

Usto je odao priznanje Bangladešu na prihvatu 900.000 Rohindža koji su pobjegli iz Mjanmara, među kojima je više od 620.000 izbjeglica u zadnja tri mjeseca stiglo na jug Bangladeša kako bi umakli progonu koji UN ocjenjuje etničkim čišćenjem u organizaciji vojske.

Ti se siromasi tiskaju u šatorskim naseljima velikim kao čitav jedan grad, gdje preživljavaju od donacija u hrani.

"Zadnjih mjeseci duh plemenitosti i solidarnosti, karakteristične osobine bangladeškog društva, osobito je uočljiv u njegovu humanitarnom zauzimanju za izbjeglice koji u velikom broju stižu iz države Rahina, osiguravajući im privremeno boravište i sve što im je nužno za život", istaknuo je.

"To su ostvarili uz veliku žrtvu. To su također učinili pred očima čitavog svijeta", dodao je Papa.

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 30.11.2017.

    Pontifex Franjo kao veliki branitelj onih koji su proganjani tj diskrimikirani dolazi u Mjanmar prvi puta,treći outa u taj dio svijeta..kako bi se oglasio za zaštitu Rohindža, no lokalni ga katolici savjetuju na oprez i on ne izgovara riječ"R". Ipak u velikoj mjeri mu aktivisti za ljudska prava zamjere suzdržanost, neovisno o apelu na međunarodnu zajednicu za "odlučno djelovanje" u vezi s egzodusom. Prema zakonu iz 1982. Rohindžama je oduzeto državljanstvo u tadašnjoj Burmi i oni su tako postali najbrojniji apatridi u svijetu.Većina stanovnika u Mjanmaru to drugačije gleda na to..Mjanmarska vojska za nasilje u zapadnoj saveznoj državi Rakhine krivi muslimanske pobunjenike, a vlast i javnost siromašne Rohindže, koji nemaju svoju matičnu državu, ne smatraju mjanmarskim građanima nego ilegalnim imigrantima iz Bangladeša.Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Zeid Ra’ad al-Hussein ostaje pri tom da su Rohindže “enciklopedijski primjera etničkog čišćenja”..i gorući problem po tom pitanju u svijetu..

Komentiraj...
Vidi sve komentare