To je to što me zanima!

Papa: Za rješenje sukoba treba jasno definirati dvije države

Papa Franjo je naglasio da bi se granice trebale jasno definirati te da bi Jeruzalem trebao dobiti poseban status
Vidi originalni članak

Papa Franjo je u srijedu rekao kako je, da bi se stalo na kraj ratovima poput sadašnjega u Pojasu Gaze, potrebno rješenje koje će iznjedriti dvije države za Izrael i Palestinu te je pozvao na to da Jeruzalem dobije poseban status.

U intervjuu za informativni kanal TG1 talijanske državne televizije RAI, Franjo je kazao i kako se nada da će se uspjeti izbjeći regionalna eskalacija sukoba, koji je počeo kada su militanti Hamasa ušli u Izrael, ubivši pritom oko 1400 Izraelaca, uglavnom civila i uzeli oko 230 talaca.

NE PRESTAJE RAKETIRANJE VIDEO Izraelska vojska objavila nove snimke: Napadaju ciljeve u Gazi s kopna, mora i iz zraka

Rekao je i da je zabrinut zbog porasta antisemitizma te je dodao kako smatra da dosta toga "ostaje skriveno".

"To su dva naroda koja moraju živjeti zajedno. Uz mudro rješenje u dvjema državama. Sukladno sporazumima iz Osla, dvije dobro definirane države i Jeruzalem s posebnim statusom", rekao je Franjo u intervjuu za talijanski RAI.

Godine 1993. izraelski premijer Yitzhak Rabin i čelnik Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Arafat rukovali su se kada su se dogovorili o sporazumima iz Osla kojima je uspostavljena ograničena palestinska autonomija.

IDU U EGIPAT Prve evakuacije: 320 stranaca i nekoliko ranjenih napušta Gazu

Izrael je 1967. zauzeo arapski istočni Jeruzalem, a 1980. cijeli je grad proglasio svojom "ujedinjenom i vječnom prijestolnicom".

Istodobno Palestinci istočni dio grada vide kao glavni grad svoje eventualne buduće države.

Izrael dosljedno odbija prijedloge po kojima bi taj grad, svet za sve monoteističke religije - za kršćane, muslimane i židove, mogao imati poseban ili međunarodni status.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Ivan111_1 02.11.2023.

    Prave rijeci od pravednog covjeka. Svaka mu cast, uvijek je na strani pravde bez obzira sto neki misle.

  • Barba 9 02.11.2023.

    Kada je Putin počeo rat u Ukrajini odmah su ga prozvali novim Hitlerom i 80% svijeta udarilo sankcije a sada Europa i Amerika i mnogi drugi podržavaju 4000 ubijene DJECE u 20 dana i tisuće drugih, Hamasovci su samo KOLATERALNE ŽRTVE u tom masakru. Netanyahu nema nacrtane Hitlerove brčiće i ne sotonizira ga se ko Putina kjoji barem ne masakrira djecu, Putin ratuje protiv vojske a Izrael masakrira CIVILE! ŽIDOVIMA JE HOLOKAUST OČITO IZGOVOR ZA SVE PA I DOZVOLA ZA GENOCID NAD PALESTINCIMA!

  • TLV 02.11.2023.

    A svečenicima je bolje, da se žene.....jer znaju ponekad I djeca nastradati

Komentiraj...
Vidi sve komentare