To je to što me zanima!

Papu Benedikta nadbiskup uvukao u sukob s Turskom

Cipar: Papa se pokušao ograditi od političkih rasprava, no tamošnji nadbiskup obrušio se na Tursku optužujući ju da želi preuzeti cijeli otok
Vidi originalni članak

U prisustvu Pape Benedikta XVI., nadbiskup ciparske pravoslavne crkve obrušio se u petak na Tursku čija vojska od 1974. godine drži okupiranim sjeverni Cipar. Krizostom II. optužio je službenu Ankaru da je skovala 'opskurni plan' da preuzme cijeli otok. Pozvao je Papu da pomogne riješiti problem Cipra. Iako je Papa za posjeta trebao predati radni dokument sinode biskupa za Bliski istok te voditi dvije mise, nadbiskup Krizostom II. iskoristio je priliku da ukaže na podijeljeno društvo i optuži Tursku da pokušava s otoka izbrisati sve što je grčko i kršćansko. Nadbiskup je govorio po dolasku Benedikta u trodnevni posjet koji je već ranije zasjenilo ubojstvo rimokatoličkog biskupa u četvrtak u Turskoj. Papa je prije slijetanja na Cipar rekao da je njegov posjet vjerske, a ne političke prirode, te da ubojstvo talijanskog biskupa Luigija Padovesea ne treba predbacivati Turskoj, Turcima kao narodu niti islamskoj vjeri.
- Sigurno je da to nije bilo političko ni religijsko ubojstvo. Bilo je osobno - rekao je Papa, a prenosi BBC. Turska policija u petak je uhitila njegova vozača Murata Altuna. Navodno je psihički bolestan.
Benedikt je dodao i da se nada da se želja za mirom na Bliskom Istoku neće umanjiti nakon izraelskog napada na turski humanitarni brod pomoći za pojas Gaze. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • jakuza 04.06.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

  • user_27152 04.06.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

  • exon valdez 04.06.2010.

    Pomenuti Krizostom II politizira Papin posjet mimo njegove volje namjesto da ga iskoristi na ekumenskom planu te poradi na zbližavanju dviju stoljećima razdvojenih Crkava.Razdvojenih bez neke ideološke razlike,već uglavnom poradi obijesti pojedinaca

Komentiraj...
Vidi sve komentare