To je to što me zanima!

Patnja mame i šestogodišnjeg sina: Istovremeno su dobili rak

Stari Glog u kojem živi Marina Pavleković (36) sa sinom Alenom nazivaju ukletim. Gotovo u svakoj kući netko je obolio od tumora, a ni rode se više ne vraćaju u selo
Vidi originalni članak

Ovogodišnji srpanj najgore je razdoblje u životu 36-godišnje Marine Pavleković iz okolice Vrbovca. Saznala je da sin Alen (6) boluje od teškog oblika karcinoma limfnih čvorova, a ona ima početni stadij karcinoma grlića maternice.

Tumori su u selu u kojem Marina živi vrlo česti. Ali tamošnje stanovništvo ne zna što ih uzrokuje. Ona živi u šesteročlanoj obitelji. Četvero ih je oboljelo od tumora. Svekar je umro od tumora na gušterači, a svekrva se borila s rakom maternice. Prvi susjed ima rak grla, druga susjeda je umrla od metastaza po cijelom tijelu...

Došavši u Stari Glog dočekalo nas je, na prvi pogled, idilično mjesto. Nigdje nikakve tvornice niti smrada kemikalija. No mještanka koju smo sreli kaže da se ni rode više ne vraćaju u to selo.

Zna da sam i ja bolesna. Rekao mi je: Mama, nemoj me ostaviti, znaš da ja tebe volim

- U selu ima 50-ak kuća. Gotovo u svakoj je netko obolio od tumora. I ja sam ga imala, a muž mi je umro od raka. Tumori su se počeli pojavljivati unazad 10, 15 godina - rekla je, pa nastavila nabrajati kuće od početka do kraja sela

U jednoj dijete ima tumor na mozgu. Njihov prvi susjed umro je od raka, u kući pored žena je bila na operaciji tumora, a njezin suprug umro je od iste bolesti. Nabrajala je dalje...

Marinina sestra nam je rekla kako je jednom došla u Stari Glog u posjet obitelji. Trebala je ostati deset dana no nije izdržala.

- Nakon tri dana zvala sam supruga da hitno dođe po mene jer više nisam mogla izdržati. Osjetila sam nešto čudno i toliko neugodno da sam morala otići - rekla nam je telefonski.

Što uzrokuje oboljenja stanovnicima nije poznato. Neki su zvali radiesteziste. Rekli su im da žive na tzv. Hartmannovim čvorovima, koje zovu i “demonskim vratima”, zbog čega su izloženi jakom zračenju.

Maleni Alen trenutačno je u zagrebačkom KBC-u Rebro gdje ga čeka osam mjeseci intenzivne kemoterapije. Marinu će ovaj mjesec operirati.

Pred njima su mjeseci borbe s bolešću

Marina radi za 3000 kuna, a suprug je bez posla. Svaki dan putuju u Zagreb u bolnicu. Možete im pomoći na tekući račun kod Zabe broj 2360000-3236020360.

Idi na 24sata

Komentari 86

  • svigro 30.11.2015.

    nastavak gornjeg texta: Evo to je bilo samo ono koliko god sam mogao najkrace o svojim susjedima......Tko ne vjeruje u ove navode, moze mi se slobodno obratiti, pa cemo zajedno otici kod mojih susjeda, rado cu Vas upoznati sa njima i iskreno porazgovarati...Nazalost ogranicen sam sa textom, i mnogo se tema sada moze otvoriti, no cini mi se da tu nesto debelo ne stima, ukljucivsi i novinare koji svasta objavljuju ili su moji susjedi bica sa "nekog drugog planeta". Hvala na paznji.

  • svigro 30.11.2015.

    Postovani, Javljam se nakon vise od 3 godine, posto sam tek sada vidio clanak na netu i u nastavku objavljenog clanka o Starom Glogu te njegovog (navodnog) prokletstva. Osobno ne poznam gospodu Marinu I njenog Alena, no iskreno mi je zao za njihovu tragediju. Ono sto mi dalje "upada u oci" je kako se olako jedno divno mjesto u blizini Zagreba po sistemu rekla - kazala i napuhivanjem razno raznih "babskih prica" odjednom proglasava ukletim, opasnim za zdravlje sa nizom (meni osobno) i smijesnim negativniim epitetima. Da, mogu to slobodno tako prokomentirati jer i sam imam kucu u Starom Glogu i povremeno tamo dolazim. Ne poznam mnogo ljudi, a jos manje njihove zivotne price ili tragedije, no dobro poznam mog prvog susjeda Branka Banovica i njegovu gospodu Dusanku koji vec imaju skoro 80 godina i zive u tom selu barem zadnjih 50 godina ili jos i vise. Oboje vitalni, nasmjesena i ozarena lica uvijek kada ih vidim, puni zivotne energije, zadovoljni, vrijedni, zdrava duha i tijela...Usput obraduje moj susjed i desetak rali zemlje, ore, sije, hrani dvije krave, odgaja odojke...i jos podosta toga. Dakako sve on to radi sa svojom Dusankom, a od pomoci sa strane i ne mogu tko zna sto ocekivati jer djeca su daleko, a po meni kao prvom susjedu, ne bi se bas puno pomogli...Usput da kazem udisu isti taj zrak kao i drugi zitelji sela, piju istu bunarsku vodu, jedu plodove svojih ruku na toj "cudnoj" Staro Glogovskoj zemlji i jos sto se meni jako svida kod njih, uvijek imaju vremena za ugodan razgovor, nikada ne kritiziraju nikoga od susjeda, pa ni od drzave, politike, vlade, zakona...bla bla...kao sto je sklona velika vecina naseg pucanstva...a od onoga sto su posteno radili (i zaradili) tokom svog dosadasnjeg zivota Im je oko tisucu Kuna poljoprivredne (minimalne) penzije.

  • mijau987 10.08.2012.

    ma j..bemu zeno,al ne vidis da je nesto trulo u drzavi danskoj,pa svi ili umiru ili su oboljeli od raka oko tebe! bez obzira na neimastinu i 3000 kn place,sta nisi skupila to dite i odvela ga bilogdje,samo da niste tu. pa barem u sestre,prihvatila bi te valjda kad je takva situacija,ako nebi,onda kvragu sve! ne zelim sad pametovat,i stvarno mi je zao,ali ja svoje dite bi provala spasit,makar ne uspila sebe i sve oko sebe.

Komentiraj...
Vidi sve komentare