To je to što me zanima!

Periske izumiru, a smrtnost bi se mogla proširiti Jadranom...

Populacije plemenite periske u pojedinim dijelovima Mediterana ubrzano izumiru, a lepezastoj školjki prijeti nestanak i u Jadranskome moru...
Vidi originalni članak

Zasad su potvrđena dva uzročnika, riječ je o parazitu i bakteriji, čijem širenju pogoduju morske struje. Parazit je otkriven uz španjolsku obalu 2016. godine, a poslije je na dijelovima talijanske obale otkriveno da periske ugibaju i od bakterije. Stručnjaci na Mediteranu vjeruju da postoji još jedan primarni uzročnik, ili više njih, koji nije otkriven.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Zbog brzog širenja bolesti strahuje se da bi, i prije nego što se on otkrije, ovaj najveći školjkaš te endem Jadranskog, ali i cijelog Sredozemnog mora, mogao biti sveden na najmanji mogući broj u vrlo kratkom vremenu. Masovna smrtnost u Jadranu pojavila se u proljeće 2019., i to na jugu. Širila se od Elafitskog otočja do otoka Premude i Silbe, odnosno od Dubrovnika do Zadra.

- Procjene su da do kraja idućeg ljeta možemo očekivati pojavu bolesti od samog juga Jadrana do sjevernog dijela te da bi, nažalost, mogli imati masovnu smrtnost u velikom dijelu Jadrana, osim možda nekih izoliranih uvala i zaljeva u kojem će možda zbog specifičnih ekoloških uvjeta ili struja biti potpomognuta obrana samih periski - rekao je Tomislav Šarić, voditelj projekta Blue smart sa zadarskog sveučilišta.

Iako se ne može puno napraviti, Šarić napominje da ne smijemo propustiti ono što se može, jer u suprotnom ćemo riskirati nestanak periski. Jedino što usporava bolest su niske temperature mora, i to ispod 13 stupnjeva. Stručnjacima preostaje jedino zaštititi preživjele goleme školjke i određeni broj zdravih jedinki prebaciti u akvarije, kao što je već učinjeno u Dubrovniku i Puli, ali i drugim zemljama Mediterana. S obzirom na jako mali broj preživjelih jedinki, teško je očekivati njihovo prirodno razmnožavanje na lokacijama na kojima su preživjele, pa će ih se morati “grupirati”, odnosno prebaciti na neku lokaciju s povoljnim ekološkim uvjetima.

Periska može doživjeti 50 godina i narasti do 1,2 metra, a u Hrvatskoj je zaštićena vrsta. Nestanak bilo koje vrste ima značajan utjecaj na ekološki sustav. Periska se hrani planktonom, filtrirajući otprilike 6 litara morske vode na sat, te tako, smanjujući koncentraciju organske tvari, pridonosi čistoći i bistrini morske vode, što direktno utječe na floru i faunu morskog ekosustava. Periska je često jedini čvrsti supstrat na pjeskovitom dnu, pa njezine ljušture izvana služe različitim organizmima kao stanište, dok se unutar ljuštura nalazi rak koji živi u simbiozi s periskom.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • branec789 15.01.2020.

    Od nećeg se mora prije ili kasnije🤮

  • branec789 15.01.2020.

    Da barem štakori izumru, ima ih tisuće puta više nego ljudi😎

  • eho_ 15.01.2020.

    Sueski kanal, prokopavanjem je spojeno Crveno sa Sredozemnim morem. Dolazi nam svakako svašta, a i brodovi koriste balastne vode da bi osigurali stabilnost i upravljivost tokom plovidbe. Ta voda se uzima u luci gdje se teret iskrcava, a obično se ispušta u sljedećoj luci, gdje se teret ukrcava. Njega čini voda s tvarima u njoj, ukrcana radi postizanja stabilnosti, uzdužnog i poprečnog nagiba, gaza i naprezanja plovnog objekta i może sadržavati oko 3.000-10.000 morskih organizama. Npr ciste, ličinke školjkaša, riba, puževa i rakova, te bakterije i viruse ! Određeni dio organizama ne preživi ulaz u balastni sustav, (prolazak kroz usisne rešetke , filtre, balastne pumpe, ventile i uvjete u balastnim tankovima) a dio preživi u tankovima ili sedimentuzabrinjava porast pomorskog prijevoza, porast veličine brodova i količine BV koje mogu prenijeti, te povećanje brzine i frekventnosti prijevoza između povećanog broja odredišta ..procjena: oko 80.000 brodova godišnje prenese 12 milijardi t VBV s preko 4.500 različitih vrsta organizama (oko 3.000 različitih planktonskih vrsta)zajedno s vodom za balastiranje brodovi uzimaju i prenose vodene organizme , te sediment..balastne vode često sadrže različite anorganske kemikalije koje se koriste kod ispiranja tankova, sredstva za zaštitu tankova od korozije, te naftu i katran. Trenutno je i invazija tropskih vrsta u Mediteranu, a moglo bi se i ekološki mnogo toga dovesti u pitanje ??

Komentiraj...
Vidi sve komentare