To je to što me zanima!

Pet HDZ-ovih mušketira protiv premijerke Kosor...

Sastanak Jadranke Kosor s vrhom stranke bio je na rubu incidenta. Ona D. Milinovića i B. Kalmetu sumnjiči za pokušaj smjene, a Šukera za izdaju
Vidi originalni članak

Petorica hadezeovih mušketira sklopili su prije premijerkina puta u Ameriku čvrst dogovor: svi za jednu, jedna za sve. Osim viteške ljubavi, u temelju pakta stajala je dosta jasna računica. Izgubi li HDZ “ključeve Vlade”, stranka će se naći u golemoj opasnosti od raskola, a put države u Europsku uniju ponovno će biti usporen. Dobitne formule su jedinstvo stranke i podrška Jadranki Kosor, “plemenitoj Radegondi” s Markova trga broj 2.
Bajkovita priča o interesu, ljubavi i vjernosti nije, međutim, potrajala ni tjedan dana. Božidar Kalmeta, Darko Milinović, Ivan Šuker i Branko Bačić u ponedjeljak su se sastali s predsjednicom stranke i Vlade kako bi istjerali stvari na čistac. Neki izvori tvrde da je bio i Šeks, ali on kaže da je bio “negdje na jugu”. Ne mogu “svi biti za jednu” ako “jedna nije za sve”. A Jadranka Kosor u SAD-u je najavila - ne imenujući, doduše, nikoga pojedinačno - promjene u sastavu kabineta, nakon čega su se njezini mušketiri, ovisno o izvorima i mašti novinara, jedan za drugim počeli pojavljivati na popisima za smjene, dolazeći u “kadrovske križaljke” češće nego doma na ručak. Najavu micanja oni su, dakako, protumačili kao izdaju i iznevjeravanje duha dogovora, koji važi za obje strane. Povratak Ive Sanadera, “podmuklog kardinala Richelieua”, iz SAD-a dodatno je pojačao nepovjerenje unutar HDZ-a i pojačao sukobe. Pojava ministra financija Ivana Šukera u zagrebačkoj zračnoj luci u vrijeme slijetanja Ive Sanadera pojačala je nepovjerenje Jadranke Kosor prema čovjeku kojega ne prati ni jedna korupcijska afera, ali je u zadnje vrijeme pod velikim političkim pritiskom jer je kao član užeg Sanaderova kabineta sudjelovao u donošenju i provedbi nekih spornih odluka (Ina). Jadranka Kosor čini se, ima poseban pik baš na Šukera - na sastanku se obrušila na njega pa je incident navodno jedva izbjegnut. Šuker, Šeks i Kalmeta poslije su se povukli na sastanak nasamo.
Jadranka Kosor boji se kako bi joj Darko Milinović i Božidar Kalmeta htjeli preoteti vlast u stranci, ali je od toga spašava jedino činjenica da se dva jaka mušketira - ne mogu dogovoriti o tome tko će biti njezin nasljednik.
Šeks, čovjek čiju lukavost nitko nikad nije podcjenjivao, ne nalazi se na vrhu liste mogućih pučista, no ne treba sumnjati da je Šeks već osmislio neku izlaznu strategiju.
Konačno, uz Luku Bebića, on je jedini od istaknutih veterana HDZ-a koji je preživio sve promjene u proteklih 20 godina.

...A U HSS-U DVOJE TREBA LI OSTATI U VLADI
Sukobi u HDZ-u nisu ostali bez posljedica niti u HSS-u. Kako smo neslužbeno doznali, Božidar Pankretić je na sastanku vrha HSS-a neočekivano progovorio o odnosima s HDZ-om. Na sastanku na kojemu je središnja tema bila vodoprivreda, Pankretić je počeo govoriti o fondovima Europske unije. Rekao je kako bi ih Vlada trebala bolje koristiti, a onda se nepredviđeno osvrnuo i na poziciju HSS-a u koaliciji. Naši izvori kažu da Pankretićev stav nije bio potpuno negativan nego propitujući. Time vjerojatno izražava stavove dijela stranke koji sa zebnjom naslućuje mogućnost da se HSS “utopi” u negativnoj reputaciji HDZ-a. To se već dogodilo nekolicini stranaka koje su koaliravši s HDZ-om posve izgubile političku prepoznatljivost i postupno nestale sa scene.
Daljnje rasprave na tu temu prekinuo je Josip Friščić. Navodno je rekao kako će se o odnosu HSS-a s HDZ-om raspravljati poslije, kako bi se vidjelo gdje su  problemi. U HSS-u opovrgavaju da se razgovaralo o izlasku iz koalicije.
- Nije u praksi HSS-a da se prenose razgovori s predsjedništva. Tko god da je to učinio, nije korektno od njega - rekao je glavni tajnik HSS-a Nenad Matić.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • tužni šokac 05.10.2010.

    pet seronja za pet para toliko vrijede

  • real 05.10.2010.

    ovi mi više nalikuju na kardinalovu vojsku, mušketiri bi bili javno odvjetništvo, Uskok i slično

  • stari mudrac 05.10.2010.

    jaco, neprijatelj nikad ne spava i zato mi moramo biti budni hehehehehe !

Komentiraj...
Vidi sve komentare