To je to što me zanima!

Pet krupnih problema u istrazi USKOK-a protiv Josipe Rimac

Istražitelji Uskoka su morali na brzinu i prije plana privoditi osumnjičenike te brzo složiti zahtjev za istragu. Kako je vidljivo iz detalja objavljenih u medijima, apsolutno najjači dokazi su prikupljeni tajnim mjerama praćenja...
Vidi originalni članak

Akcija protiv Josipe Rimac i 12 su osumnjičenih je naprasno prekinuta nakon što je Rimac otkrila prislušni uređaj u svojem automobilu. Postoji sumnja da je istraga probijena pa da je zato angažirala stručnjaka koji je pronašao “bubicu”, pa da je sama došla u policiju prijaviti prisluškivanje kako bi prikrila curenje informacija. Kako god bilo, umjesto još mjeseci tajnog praćenja, istražitelji Uskoka su morali na brzinu i prije plana privoditi osumnjičenike te brzo složiti zahtjev za istragu. Kako je vidljivo iz detalja objavljenih u medijima, apsolutno najjači dokazi su prikupljeni tajnim mjerama praćenja.

Pa čak imaju i vizualno snimljeno kako Rimac predaje 10.000 eura Ružici Njavro iz Ministarstva poljoprivrede kako bi izmijenila Uredbu o zakupu šumskog zemljišta uz poruku: “Ovo ti šalje Ante za Uskrs, a ako ono poguramo, sigurno računaj na svojih 500.000 kuna”. Čini se trivijalno, no od te uredbe ovise stotine milijuna kuna poticaja koje isplaćuje EU, pa je i iznos mita sasvim “prikladan”.

Potpuno je jasno da je Josipa Rimac kao državna tajnica otkrila kako se u državi dobivaju dozvole, potpore i zemljišta, ako se poznaje pravu osobu. No hoće li biti problema sve dokazati ili će se Rimac izvući kao što se izvukla kad je osuđena žena koja je sredila stan obitelji Rimac, ali ne i sama Rimac koja taj stan sa suprugom koristi? U nekim krakovima šteta nije nastala, u nekima nije dan ni mito, u trećima odgovorne agencije tvrde da je sve prema pravilima...

Odvjetnik i bivši sudac Rafael Krešić nije involviran u slučaj, ali objašnjava da će prva stepenica obrane vjerojatno biti pobijanje rješenja o tajnom praćenju. Ako sudac nije dobro, detaljno, obrazložio zašto je dopustio ozvučivanje automobila, kuće ili vikendice Rimac, onda je tu prvi problem.

- Odvjetnici obrane redovito idu tako rušiti prikupljene dokaze praćenjem. Ako je sudac dobro i detaljno obrazložio odobrenje, onda će obrana biti u problemu. Jer mjere praćenja su inače tipični način za dokazivanje ovakvih inkriminiranih djela - kaže Krešić.

Također, čak i ako mito nije realiziran, a nije ni provedeno ono što je obećano, Rimac i njezini suradnici su u problemu jer je kazneno djelo već i obećanje usluge za mito, objašnjava Krešić. Uskok ipak čeka teška pravna bitka, a ovo su neki od problema na koje bi mogli naići čak i ako tajno snimljeni razgovori ne padnu pred sudom.

* Cijeli članak Ivana Pandžića pročitajte u novom broju tjednika Express koji je na kioscima od petka, 5. lipnja

 

Idi na 24sata

Komentari 35

  • dante666 06.06.2020.

    Istraga traje već godinu dana - još nema optužnice... Problem USKOKa je neefikasnost optužnica.. Pa bolju prolaznost ima obična krim policija u podizanju optužnica, odnosno dobivenim pravomoćnim odlukama. Od 2%.

  • Anarhosindikalist 06.06.2020.

    Dorh i Uskok su institucije popunjene nekompetentnim i korumpiranim ljudima. S druge strane su npr. Prodanović i Slokovićka koji dobro znaju sve slabosti zakona i spretno ih koriste, počevši od odugovlačenja, bolesti okrivljenika i slično. Za to su jako dobro plaćeni jer kriminalci imaju novac. Zakon je, naravno, s predumišljajem kreiran s uprogramiranim rupama.

  • 06.06.2020.

    Ma dajte ljudi sve je to dobro smišljeno da bi HDZ ispao kao borci za pravicu.....ajde pričekajmo izbore pa bu se tek posle vidjelo kak ste dobrano nasamareni...vi koji vjerujete HDZ.u.....a Josipa i kompanija buju jako dobro nagrađeni i naravno oslobođeni bilo kakve krivnje....

Komentiraj...
Vidi sve komentare