To je to što me zanima!

Petar kopa već 30 godina: 'Pod kućom imam špilju i tunele'

Počeo sam kopati 1990. godine, a 80 posto te zemlje izvukao sam na površinu uz pomoć ručnog vitla i supruge Ane. Ma bilo bi sve lakše da sam ima’ električno vitlo, priča Petar iz Dugobaba
Vidi originalni članak

To je bila čista znatiželja, eto to vam je. Nema drugog. I jedna žica šta mi u glavi fali. A ovako je sve počelo...

Bila vam je tu isprid kuće mala rupa. Ja sam nju proširija i bacija kamenčić. Čuo sam kad je pao na zemlju. Pa sam još malo proširija otvor i spustija ogledalo da malo vidim šta je doli. A doli je bija mrak. Pa sam spustija i sviću i otvorija mi se prostor. E tad sam odlučio to istražit i počeo kopat, priča nam vitalni vridni čovik iz Dugobaba nedaleko od Splita, 72-godišnji Petar Sanader.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

On je ispred kuće slučajno otkrio najprije špilju, a potom i podzemne tunele. No valjalo je zasukati rukave i izvaditi ni manje ni više nego 800 tona zemlje i kamenja, koliko Petar procjenjuje da je bilo u tunelima. 


- Počeo sam kopati 1990. godine, a 80 posto te zemlje izvukao sam na površinu uz pomoć ručnog vitla i supruge Ane. Ma bilo bi sve lakše da sam ima’ električno vitlo. Njega sam nabavija tek kasnije - priča nam Petar pokazujući dva otvora u podzemni svijet.

Prvi je otvor na platou ispred kuće, no kako se kroz njega nije bilo moguće spuštati u šest do sedam metara dubok ponor, morao je smisliti drugi način. Tad je napravio otvor s bočne strane jame, koji se danas nalazi unutar naknadno napravljenih podrumskih prostorija.


- Ma samo je u toj prvoj pećini bilo 30 kamiona zemlje. A onda sam vidio da krakovi tunela idu u smjeru istoka i zapada. Zemlja je bila tako zbijena, ali luda volja je to bila. Svaka baja sa zemljom koju smo uz pomoć vitla iznili gori imala je priko 80 kila - priča nam Petar uvodeći nas u podzemno čudo, hodnike od tvrdih stijena, koje je, po svemu sudeći, nekada davno oblikovala voda.

Na naše pitanje odakle mu strast prema kopanju, ni sam ne zna odgovor. Radni staž proveo je u tvornici cementa u Solinu. 


- Kad bi mene ćukavica uvatila, ja sam iša kopat. Nisam triba ničiju pomoć. Da sam druge sluša, ovog danas ne bi bilo - kaže nam Petar dodajući kako su kod njega bili i speleolozi, koji su špilju i obilježili. U njoj je, navodi nam, temperatura uvijek 10-12 stupnjeva, i zimi i ljeti, a i kad je vani najtoplije, dolje ne možete biti u kratkim rukavima. Kroz tunele je proveo i struju, a okušao se i u uzgoju bukovača.


- Imam još iznit šest-sedam kubika vamo na istočnom kraku pa ćemo vidit je li tu kraj ili ima još - zaključuje Petar.

Idi na 24sata

Komentari 35

  • nori 🖖 10.03.2020.

    Dok ga ne zatrpa

  • 09.03.2020.

    Interesantno, ima vlastiti bunker. Ako je pametan imat će koristi od toga.

  • 09.03.2020.

    Taj nema pametnijeg posla

Komentiraj...
Vidi sve komentare