To je to što me zanima!

Pilot koji će s Rafaleom doletjeti u Hrvatsku: 'Na bolje se čovjek brzo navikne. Velik iskorak...'

Na obuku u Francusku poslano je oko 90 djelatnika. Obuka tehničkog osoblja započela je krajem 2022., a letačkog osoblja u prvom tromjesečju prošle godine...
Vidi originalni članak

Provode se završne pripreme za povijesni prelet prvih šest aviona Rafale u Hrvatsku, priopćio je u subotu MORH. "Prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Hrvatsku dolazi ovoga proljeća – samo nekoliko tjedana dijeli nas do dolaska novih moćnih čuvara hrvatskog neba.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ostalih šest doletjet će u Hrvatsku do početka sljedeće godine kad završi obuka ostalih hrvatskih pilota", ističe se u priopćenju. 

U hangaru središta za obuku u okviru tvrtke Dassault Aviation (DA) u Bordeauxu, borbeni piloti i tehničari Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) provode posljednje pripreme prije preleta prvih šest aviona iz Francuske u Hrvatsku.

"Od malih nogu maštao sam da budem pilot i da letim i zato je let na avionu Rafale za mene bio ispunjenje tog dječačkog sna. Bio je to predivan osjećaj u kojem se osjećaš slobodno, imaš moćan stroj ispod sebe i ne mogu naći riječi kojima bih opisao taj avion", rekao je hrvatski pilot koji je bio izabran u prvoj skupini za obuku u Francuskoj.

Kako je izgledala obuka, opisao je hrvatski pilot koji će doletjeti s Rafaleom u Hrvatsku. 

"Obuka se sastojala od dva dijela. Najprije smo bili u tehničkoj učionici, a nakon toga je počela obuka na simulatoru te potom samo letenje. Letenje na Rafaleu zahtjevnije je i složenije, dok je MiG složeniji za održavanje u zraku. U šali znam reći kako se u MiG-u možeš izgubiti u prostoru, a u Rafaleu u kokpitu. Velik je to iskorak, ali na bolje se čovjek brzo navikne", rekao je. 

I zrakoplovni tehničar koji se u Francuskoj nalazi već šest mjeseci, a koji je kao stipendist Zrakoplovno-tehničke škole “Rudolf Perešin“ već pet godina pripadnik HRZ-a, s veseljem očekuje prelet aviona u domovinu.

"Gotovo četiri godine radio sam kao tehničar na zrakoplovima MiG-21 i nakon toga došao ovdje. Obučavam se za tehničara koji radi na sustavu naoružanja na avionu Rafale i mijenjanju konfiguracija za određenu vrstu misija koju bi piloti ovog aviona mogli imati", rekao je. 

Na obuku u Francusku poslano je oko 90 djelatnika. Obuka tehničkog osoblja započela je krajem 2022., a letačkog osoblja u prvom tromjesečju prošle godine, dodaje se u priopćenju. 

Idi na 24sata

Komentari 25

  • nec.1996 30.03.2024.

    kada stizu pred izbore dva dana ili tocno 17.4 na izbore ne biramo rafale neko posteni narod.

  • Milošević777 30.03.2024.

    Pa Zoka i Kotromanović su zaradili na obnovi MiGova koja nikad nije urađena čak su vratili neke sa drugim brojevima šasije,a kamo li da nabave rafale.yjedino što je drug Zoka znao je redovno zrakomlatom letjeti na Krk.

  • MMayo 30.03.2024.

    Bilo bi super da nitko,pa ni naša Hrvatska ne treba ni zrakoplove ni naoružanje,ali na žalost moramo biti uvijek spremni-obraniti se!!!!Ovaj svijet je pun agresorskih luđaka i neradnika koji žele tuđe!Normalni ljudi ne vole oružje(niti ja)-ali zlu ne trebalo-moramo biti obučeni !!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare