To je to što me zanima!

Pilot na trenažnom letu iskočio iz vojnog aviona, ne mogu naći skupi F-35 u kojem je letio

Pilot se katapultirao uspješno te je prevezen u bolnicu u stabilnom stanju. Američke vlasti pokrenule su istragu zbog nesreće.
Vidi originalni članak

Skupi američki vojni avion F-35 izgubljen je negdje u Južnoj Karolini nakon nesreće na treningu, prenosi Insider.

Pilot marinac upravljao je avionom u blizini Joint Base Charleston u nedjelju poslijepodne kada se zbog nepoznatog problema pilot morao katapultirati i iskočiti iz aviona.

- Možemo potvrditi nesreću u kojoj je sudjelovao mlažnjak F-35B Lightning II iz Eskadrile za obuku mornaričkih lovaca (VMFAT) 501 s 2. krilom marinaca - rekao je glasnogovornik Marinaca.

Dodao je da se pilot sigurno katapultirao te da trenutno još prikupljaju više informacija i procjenjuju situaciju. Nesreća će, kako je rekao, biti pod istragom.

Pilot je, nakon što se katapultirao, pronađen u blizini South Kenwood Drivea u sjevernom Charlestonu i prevezen u lokalnu bolnicu u stabilnom stanju. Drugi pilot koji je bio na vježbi sigurno je sletio u svom avionu.

Predstavnici baze Charleston su na Twitteru objavili da dužnosnici surađuju s bazom Beaufort na lociranju izgubljenog F-35 te da su pojedinosti vezane uz vježbu koja je izazvala nesreću trenutno pod istragom.

Prema bivšem testnom pilotu, F-35 koji je vojni avion pete generacije Lockheed Martina, dizajniran je za zračnu nadmoć i za borbe i misije u ratu kakav se odvija i u Ukrajini. Zračne snage SAD-a rasporedile su F-35 na prvu liniju NATO-a kako bi patrolirali u potrazi za ruskim projektilima nakon invazije na Ukrajinu.

Program F-35 Lightning II najskuplji je program oružanih sustava Ministarstva obrane. Dužnosnici procjenjuju da će američke porezne obveznike koštati oko 1,7 bilijuna dolara za "kupnju, upravljanje i održavanje zrakoplova i sustava tijekom njihova životnog vijeka". Prema izvješću Projekta o vladinom nadzoru za 2020., jedan F-35B košta 135,8 milijuna dolara.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • buDala- 18.09.2023.

    S Twittera: Avion se nije srušio, nastavio je letjeti na autopilotu. Ali ne znaju gdje je. Nešto tu smrdi u toj priči

  • Crveni Karton. 18.09.2023.

    Najskuplji, najnoviji superiorni, a ne mogu ga pronaći uza sve GPS sustave, odašiljače i drugu naprednu tehnologiju. Ajd da ga ne može locirati neprijatelj, ali kad ga ti sam ne možeš locirati to je tehnologija efikasna kao ona u "Partizanskoj eskadrili".

  • MARKO1977 18.09.2023.

    vjezbao je iskakanje

Komentiraj...
Vidi sve komentare