To je to što me zanima!

Pitali su srednjoškolce: Učenici sami biraju što, kako i kada uče

Profesori su napravili anketu među učenicima o tome koje bi predmete voljeli slušati. U Prirodoslovnoj školi V. Preloga u Zagrebu đaci će moći birati među 15 novih predmeta, kao što su programiranje i nutricionizam
Vidi originalni članak

Tehnologija je budućnost. Sad izrađujemo robota koji pleše, a želimo ga programirati da može i hodati, rekli su nam Bernard (15) i Anja (16), učenici 2. d razreda zagrebačke Prirodoslovne škole Vladimira Preloga.

Najviše ih zanimaju elektronika i programiranje, a te bi predmete rado slušali i u školi. Zahvaljujući projektu Znanost plus, koji se provodi u njihovoj školi, Anja i Bernard od sljedeće će školske godine moći nove predmete znanstvenog područja.

- Naša škola je nositelj projekta Znanost plus, kojim će se u nastavu uvesti čak 15 novih fakultativnih predmeta iz STEM područja. Naš partner kao srednjoškolska ustanova je riječka Gimnazija Andrije Mohorovičića, a Prirodoslovno-matematički fakultet i Pliva su nam partneri savjetnici. U projekt je uključeno 32 nastavnika, 24 iz ‘Vladimira Preloga’ i osam iz Gimnazije A. Mohorovičića - pojasnila je Marina Čleković (31), profesorica fizike, ujedno voditeljica projekta.

Znanost plus u tu će školu implementirat će predmete kao što su bionika, web dizajn, geoinformatika, kritičko razmišljanje u znanosti, nutricionizam, programiranje, matematička analiza podataka, matematičko modeliranje, kemija hrane, statistika, tehnička grafika podržana računalom, vjerojatnost te kemija istraživanja.

- Ljudi nisu ni svjesni koliko se stvari u svakodnevnom životu modelira matematičkim funkcijama. Uzmimo kao primjer modeliranje kredita, odnosno otplaćivanje kamate. Ona se modelira funkcijom koja se zove eksponencijalna. U građevini imamo modeliranje kvadratnom funkcijom. Cilj predmeta je da učenici sami nauče modelirati otplatu kredita u različitim bankama kako bi mogli odlučiti koja im najviše odgovara - kaže Ivan Benić (28), profesor matematike i fizike. Prirodoslovna škola Vladimira Preloga dosad je već nabavila i po učionicama raspodijelila svu potrebnu opremu za nastavu, što uključuje 3D printere, računala, specijalne uređaje za provođenje vježbi iz kemije i ostalu srodnu opremu. Sad projekt čeka odobrenje ministarstva kako bi od sljedeće školske godine mogao krenuti s fakultativnim provođenjem. Kod ovakvog tipa nastave nema testova. Učenici sami biraju teme i slobodni su pri istraživanju.     

Idi na 24sata

Komentari 4

  • fallout2 22.11.2016.

    mah bolje je kako je u ostali školama. možeš birati vjeronauk i ništa ili politiku.

  • BlackWing 21.11.2016.

    Izvrsna ideja, škola koja ne guši kreativnost i tjera sve na uniformni program koji nekima ne paše nimalo

  • Truthmp3 21.11.2016.

    Je su li sami sebi i ocjene izabrali?!

Komentiraj...
Vidi sve komentare