To je to što me zanima!

Pitanje aneksije: Rusija stavila veto na novu rezoluciju Vijeća sigurnosti, Kina je suzdržana

Tekst koji su pripremile Sjedinjene Države i Albanija dobio je 10 glasova za, a četiri zemlje su bile suzdržane - Kina, Indija, Brazil i Gabon
Vidi originalni članak

Rusija je u petak upotrijebila veto kako bi spriječila usvajanje rezolucije Vijeća sigurnosti kojom se osuđuje aneksija četiriju ukrajinskih regija, dok su Kina i još tri države članice bile suzdržane.

Tekst koji su pripremile Sjedinjene Države i Albanija dobio je 10 glasova za, a četiri zemlje su bile suzdržane - Kina, Indija, Brazil i Gabon.

Rusija je bila jedina koja je glasala protiv rezolucije.

'DOBRODOŠLI KUĆI' Putin s Crvenog trga ponosno poručio: 'Pobijedit ćemo u ratu'

Američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield predstavila je rezoluciju koja poziva zemlje članice da ne priznaju nikakav promijenjeni status u Ukrajini i traži od Rusije da povuče svoje trupe.

Washington je signalizirao da će tekst nakon Vijeća sigurnosti biti predstavljen i Općoj skupštini gdje niti jedna od 193 države članice nema pravo veta.

Rusija je u petak anektirala četiri ukrajinske regije što je potez koji su osudile zapadne zemlje.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Ivan-Pavao 04.10.2022.

    Vratih se, povijest promjene vlasništva nad krimom ide puno dalje u povijest …naime, Rusi su krim osvojili u 18 st i nikad prije nije bio njihovo vlasništvo ….u pandemiji kolere 1910 godine dali su ga Ukrajincima a njima uzeli Vorožnijsku oblast ( žitnicu) ….nakon WW2 opet su im uzeli krim da bi im ga 1954 vratili …nakon raspada sssr-a krim je ostao pod Ukrajinom i Rusija je priznala Ukrajinu u tim granicama ….pitanje je sad: ako je Krim ruski, što je sa Vorožnijskom oblasti ( duplo većom od Krima ) ?

  • Saveznik 01.10.2022.

    Najveća greška nakon WW2 je što se nije odmah oštro obračunalo s komunističkim diktaturama SSSR-om i Kinom

  • vratih se ;-) 01.10.2022.

    pa budimo posteni, pojedinci pricaju o "aneksiji dijelova ukrajine", a simptomatino je sto se nitko ne usudi podsjetiti da su ti "aneksirani" teritoriji zapravo nakonww2 oteti rusiji i dodijeljeni ukrajini (barem ako se voditi primjerom krima). tako da bi ipak bilo primjerenije napisati "rusija VRATILA dijelove teritorija koje su ruski antifasisti oteli i pripojili ukrajini" slicno kao sto su jugoslavenski antifufaci oteli neum i dodijelili ga BIH, oteli savudriju i dodijelili zlovenekima...ipak bi bolje bilo biti otvoren i iskren bez zadrski ;-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare