To je to što me zanima!

Pitanje obrazovnog sustava je pitanje našega opstanka

Previše je ponavljanja, mitologiziranja, zastarjelih tema, viška gradiva. Sadašnji se sustav udaljava od ciljeva - razvijanja kritičkog mišljenja i odgoja za ljudska prava
Vidi originalni članak

Bogato pedagoško iskustvo nastave u srednjim školama i na sveučilištu tlo su na kojem su ova osobna razmišljanja i prijedlozi o mogućim promjenama hrvatskoga školskog sustava niknuli.

Pitanje o mjestu i funkciji školskoga sustava središnje je pitanje društva. Hrvatska javnost očekuje od obrazovnih institucija oblikovanje suvremenog, demokratskog, decentraliziranog obrazovnog sustava zasnovanog na znanstvenim istraživanjima s područja dječje, razvojne i socijalne psihologije, pedijatrije, moderne pedagogije, neurologije, filozofije, a sve to na osnovi preciznog uvida u anatomiju i metabolizam školskoga sustava. Vrijedan pažnje jest i pregled mnogih aspekata najuspješnijih obrazovnih sustava u svijetu, no iako treba biti svjestan činjenice da nisu prenosivi u cijelosti - jer svaki je od njih sukladan socijalnim, ekonomskim, kulturološkim i drugim mrežama - iz njih se svakako može štošta naučiti. 

Svaka je zemlja Europske unije ponosna na svoju stoljetnu obrazovnu tradiciju, no sve one nastoje trajno razvijati, modernizirati sustav obrazovanja u strukturu cjeloživotnog učenja. Ciljevi tih promjena su da se svakom građaninu omogući da budu informirani, autonomni, aktivni, odgovorni i svjesni sudionici svih segmenata života, imajući u vidu da svi stojimo pred istim izazovima ne samo sve ubrzanije znanstveno-informatičke revolucije, nego i velikim promjenama na područjima političke geografije, regionalnih, ekonomskih i političkih integracija, multikulturalnosti te globalizacije.

>>> Više pročitajte u Expressu


Idi na 24sata

Komentari 2

  • HE-MAN 29.12.2014.

    Jest to je pitanje naseg opstanka.Ali ne obrazovanje na kakvo oni misle tojest PRANJE MOZGA.Nama treba potpuna reforma obrazovnog sustava a to se nikad nece desiti dok su kapitalisti na vlasti.

  • Timmy2 29.12.2014.

    Problem viška gradiva prisutan je godinama,jer naša djeca uče sve ono što djeca u ostatku svijeta nemaju pojma.Mali Amerikanci nemaju pojma gdje se nalazi Hrvatska,dok naša djeca moraju znati,karikiram sve savezne američke države.Kako to riješiti,samo reformom školstva,tko će tu reformu započeti bojim se da nema snage.

Komentiraj...
Vidi sve komentare