To je to što me zanima!

Platforma 112: Izuzećem Crkve stvara se nova porezna oaza

Prema Zakonu koji je donio Sabor vjerske zajednice nikome, ni državi ni javnosti, ne trebaju polagati račune za sve prihode i rashode iz privatnih izvora financiranja
Vidi originalni članak

Prije početka sjednice zastupnike su dočekali predstavnici Platforme 112. Upozorili su da vjerske zajednice ne smiju biti povlaštene.

- U zadnjem čitanju koje je u četvrtak raspravljeno u Saboru iskrsnulo je izuzeće za sve vjerske zajednice koje nije postojalo u prethodnom prvom čitanju pa zbog toga nikada pošteno nije ni raspravljeno. Radi se o izuzeću prema kojem vjerske zajednice nikome, ni državi ni javnosti, ne trebaju polagati račune za sve prihode i rashode iz privatnih izvora financiranja - upozorila je Marina Škrabalo (GONG). Upozorila je da se time de facto omogućava nova potencijalna crkvena desetina samo u drugom smjeru.

- Možemo zamisliti da neki poduzetnik iz nekih čudnih krugova posluje malo više ispod radara državnih institucija, jednostavno donira ogromno zemljište crkvi i nazad dobije desetinu, od te vrijednosti, u kešu. I to je legalno zato što ni jedna vjerska zajednica ne treba nikome polagati račune - navela je Škrabalo.

Izuzećem se stvara nova porezna oaza

U situaciji kada su pravila postavljena za sve neprofitne organizacije ovim izuzećem stvara nova porezna oaza. Od Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade i Ministarstva financija zatražili su sve zapisnike sa sastanaka na kojima je raspravljen sporni zakon te zapisnike sa sastanaka s vjerskim predstavnicima. S obzirom na promjenu sumnjaju da je ona posljedica lobiranja.

- Javnost ima pravo znati zbog čega će njihove kune biti propuštene kroz financijski nadzor - zaključila je Škrabalo.


Idi na 24sata

Komentari 332

  • Milili 04.10.2014.

    Bogove na Zemlji spustiti na zemlju!

  • GrbačeSin 04.10.2014.

    A kaj je sa onim mijestom petog ortaka u vatikanskoj banci kaj je obećano samo da se NE uvede porez na malog od košarice za mliodare by : milo moje iz trsta 2 mame svoje O_O (klasišna zastava bez pet bananica na zastavi se viori) !!!O.o o.= o.O???

  • hansy21 04.10.2014.

    stvarno u ovoj državi je svakojaka glupost moguča

Komentiraj...
Vidi sve komentare