To je to što me zanima!

Plenković u Mostaru: Želimo da se riješi anomalija koja traje od 2006. i koja muči Hrvate u BiH

S čelnicima stranaka Plenković je razgovarao o položaju Hrvata u BiH, reformi izbornog zakona i ostalim važnim pitanjima za Hrvate u Bosni i Hercegovini
Vidi originalni članak

Premijer Andrej Plenković boravi u službenom posjetu BiH. Prvi dio dana proveo je u Sarajevu, a popodne je otišao u Mostar gdje se sastao s čelnicima hrvatskih političkih stranaka.

S čelnicima stranaka razgovarao je o položaju Hrvata u BiH, reformi izbornog zakona i ostalim važnim pitanjima za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

SARAJEVO I MOSTAR Plenković stigao u posjet BiH

Trenutno u BiH vladaju tenzije jer se u Republici Srpskoj opet javljaju separatističke ideje, a Plenković je poručio kako dolazi kao prijatelj kojem je cilj jedinstvena BiH s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. 

Plenković je zajedno s Draganom Čovićem nakon sastanka u Mostaru dao izjavu za medije.

- On je došao kao veliki prijatelj da nas ohrabri, da olakšamo put kad je u pitanju zakonodavstvo i da nam snažno kaže – dogovorite se i recite što Hrvatska može napraviti - rekao je Čović i zahvali se Plenkoviću na posjeti, prenosi N1.

- Zalaganje za konsenzus unutar cijele BiH, a to prije svega mislim na političke stranke da se postigne dogovor u kojem bi i Hrvati imali istinske, legitimne zastupnike je vrlo važan - istaknuo je Plenković.

PREMIJER U BIH Čelnici vjerskih zajednica u BiH zahvalili Plenkoviću na pomoći

- Želimo nastaviti aktivan dijalog s BiH, održat ćemo tijekom proljeća sjednicu Vlade RH i Vijeća ministara u RH - dodao je Plenković.

- Svojim pismo je Čović do kraja pojasnio svoje pozicije i smatram da je tako otklonio i najmanju sumnju da kod njega postoji bilo kakva dvojba oko karaktera zločina u Srebrenici, a to je genocid. Ta dvojba ne postoji niti u Vladi RH niti kod političkih predstavnika Hrvata u BiH - naglasio je Plenković.

- Mislim da trebamo tražiti rješenje koje je uključivo, a koje neće eliminirati postavke ustavne arhitekture kakvu BiH ima već 26 godina - dodao je.

- Kad se razgovoara o BiH, naši europski partneri gledaju u nas i čekaju što ćemo mi reći - rekao je Plenković.

- Mi smo došli s najboljim namjerama i želimo da se riješi jedna anomalija koja postoji od 2006. godine i muči Hrvate u BiH. Kad bi se malo gentlemanski pristupilo, mislim da imamo sve mogućnosti da BiH dobro funkcionira, a da RH bude akter koji će podržavati BiH - poručio je Plenković.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • 14.12.2021.

    Najveća anomalija u BiH Hrvata je to da su u Zagrebu, a ognjišta im pusta. Čast izizetcima ptezimena Mamić!!

  • Brucka 14.12.2021.

    Podrzavati Čovića koji je rak rana za obe države to moze samo lud i čovjek i narod!

  • Miške 14.12.2021.

    HDZ BIH

Komentiraj...
Vidi sve komentare