To je to što me zanima!

Plenković: Želimo sudjelovati u pojačanoj proizvodnji streljiva

Rat u Ukrajini, koji uskoro ulazi u drugu godinu, u središtu je tradicionalnog okupljanja svjetskih čelnika i stručnjaka za sigurnost u glavnom gradu Bavarske
Vidi originalni članak

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u subotu da Hrvatska može i želi sudjelovati u pojačanoj proizvodnji streljiva pošto je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen sugerirala EU da udruži snage s vojnom industrijom radi isporuka većih količina municije Ukrajini i obnove domaćih zaliha.

UOČI PRVE OBLJETNICE Kuleba: Sve dok je Putin na vlasti, u nevolji smo. Ukrajina je njegova osobna opsesija

- Razvoj obrambene industrije, ubrzanje proizvodnje u uvjetima kada je cijeli NATO i EU u situaciji da dostavlja vojnu pomoć Ukrajini podrazumijeva i veće dinamizianje proizvodnje- rekao je Plenković novinarima na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

- Ta ideja (priozlazi) ne samo iz potreba onoga što Ukrajina traži od zapadnih zemalja, nego i iz činjenice da se europska obrambena industrija snažno razvija i da postoje europski fondovi da se napravi kompatibilan sustav koji bi ojačao obrambeni sustav država članica. U tome Hrvatska i sve ostale zemlje imaju i mogućnost i želju da participiraju- dodao je.

ODRŽIVOST POMOĆI Plenković: Vlada nastavlja vojno pomagati Ukrajini

Govoreći na konferenciji ranije u subotu, Von der Leyen je svoj plan usporedila s onim što je EU učinila u pandemiji kada je trebalo proizvesti goleme količine cjepiva protiv koronavirusa.

- Mogli bismo razmisliti o velikim ugovorima koji bi obrambenim tvrtkama omogućili da ulože u proizvodne linije kako bi ubrzale proizvodnju i povećale količine koje mogu isporučiti- rekla je predsjednica izvršnog tijela EU-a.

POZIVAJU NA MIR I DIJALOG Kina će predstaviti mirovnu inicijativu za rat u Ukrajini: Nećemo dolijevati ulje na vatru

Rat u Ukrajini, koji uskoro ulazi u drugu godinu, u središtu je tradicionalnog okupljanja svjetskih čelnika i stručnjaka za sigurnost u glavnom gradu Bavarske.

Plenković je rekao da su dvije glavne poruke Hrvatske čvrsta potpora Ukrajini i prenošenje iskustva zemljama jugoistočne Europe na putu u europske i euroatlantske integracije.

ORUŽJE USPOREDILA S KORONOM Ursula Von der Leyen: EU želi povećati proizvodnju streljiva za Ukrajinu i vlastite potrebe

- Važno je da se nestabilnost iz Ukrajine ne prenese na jugoistok Europe i da se nastavi europski put- rekao je Plenković.

Hrvatski premijer se, među ostalima, na marginama konferencije sastao s čelnicima Makedonije, Crne Gore i Moldavije.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 19.02.2023.

    Rusoljupci ne ser.. nemate straha od Konfucija previse je skrt da bi bilo kome sto poklonio.Kad treba pricati da treba pomoci Ukrajini tu je prvi ali kad to treba napraviti tu nastaje problem?Nije ni on ni svinjar iz Spacvanske šume naucio nista davati ni poklanjati.

  • revoltiranstoposto 18.02.2023.

    Pa Rusi ga i tako šalju direktno u Ukrajinu.

  • ukro-fil 18.02.2023.

    Naruči ga iz Rusije, slali su nam i 90-tih pa mogu i sada kada nemamo embargo od zapada.

Komentiraj...
Vidi sve komentare