To je to što me zanima!

Plenkovićev savjetnik: 'Nije izgledno da će se cijene hrane vratiti na razinu od prije'

Paket vrijedan 21 milijardu kuna, što čini šest posto hrvatskog BDP-a, je najizdašniji paket kada ga se uspoređuje s paketima drugih članica Europske unije, kaže
Vidi originalni članak

Zvonimir Savić, posebni savjetnik premijera za ekonomiju, govorio je Dnevniku N1 o općim poskupljenjima u Hrvatskoj i Europi.

IZAZOVI U POSLOVANJU Zbog inflacije očekuje se da će inženjeri geodezije uskoro povećati cijene svojih usluga

Prvo je komentirao državne pakete pomoći.

- Ovakvi paketi su usmjereni na ublažavanje rasta cijena. Moram napomenuti da ovaj jesenski paket od gotovo 21 milijardu kuna pogađa gotovo sve skupine društva i znatno ublažava rast cijena. Praktički ovom novom odlukom održavamo cijene struje i plina na postojećim razinama koje su znatno niže od tržišnih- rekao je Savić.

Paket vrijedan 21 milijardu kuna, što čini šest posto hrvatskog BDP-a, je najizdašniji paket kada ga se uspoređuje s paketima drugih članica Europske unije, kaže. Upitali su ga postoje li drugi načini ublažavanja, na što je odgovorio:

- Kuda ćete jače mjere od najsnažnijih mjera na razini EU.

RASTU CIJENE Njemačka vlada znatno snizila prognoze za gospodarstvo: 'Vremena su vrlo ozbiljna'

Savić je kazao  i da nije izgledno da će se cijene hrane vratiti na staro zbog uobičajenih trendova u gospodarstvu.

- Nema tu razgovora o nekim nestašicama, možda povremeno i pojedinačno, ali ne možemo govoriti o nekim prekidima i nestašicama. Kada gledamo neki trend, stopa inflacije je uvijek relativno niska i stalno je prisutna. Teško je zato vjerovati da se cijene mogu vratiti na neku razinu od prije- rekao je Savić.

Napomenuo je i da bi u slučaju da Vlada nije donijela mjere smanjenja stope PDV-a, cijena plina u travnju ove godine bila 77 posto veća.

ENERGETSKA KRIZA Zaustavljanje rasta cijena plina glavna tema samita EU-a

- Zbog mjera vlade, porasla je samo 18 posto. Sada će zbog mjera Vlade cijena plina ostati ista za kućanstva, dok u međuvremenu imate 14 država EU gdje je cijena plina za kućanstva porasla preko 100 posto, a u 9 država preko 200 posto. U Hrvatskoj će rast cijena plina biti 0 posto- navodi Savić dodajući da nismo jedina zemlja koja se bori s inflacijom.

- Sve upućuje da će stopa inflacije iduće godine biti osjetno manja. Vjerujemo da ćemo doći u to mirnije razdoblje.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare