To je to što me zanima!

Pljačka stoljeća: Mešetar ukrao pet milijardi eura

Druga po veličini francuska banka Societe Generale u svom vlasništvu ima i Splitsku banku. Da se spasi od propadanja, prodavat će dionice
Vidi originalni članak

Lažnim transakcijama i lošim ulaganjima na burzi još neimenovani mešetar banke Societe Generale izveo je pljačku stoljeća. Na taj je način banci ukrao pet milijardi eura (40 mlrd kn). Kako bi stabilizirala banku, uprava će morati izdvojiti još dodatnih 14,6 mlrd. kuna. Broker i svi menadžeri iz njegova ureda dobili su otkaz. Broker je priznao krađu, a još će se suočiti s pravnim posljedicama. Predsjednik uprave Daniel Bouton ponudio je ostavku. Nadzorni odbor nije ju prihvatio. Klijentima je poslao pismo u kojemu im objašnjava situaciju u banci.
- Pretrpjeli smo veliku štetu, ali smo istodobno poduzeli sve mjere kako bi je sanirali. Utvrdili smo i propuste u sustavu kontrole te ih ispravili kako se nikada više ne bi ponovili, napisao je Bouton. Glavna mu je briga, piše, sačuvati povjerenje klijenata te će učiniti sve da ga zadrži. Kako bi opstala, banka Societe Generale prodavat će vlastite dionice i time povećati temeljni kapital za 5,5 milijardi eura. Pariška burza do daljnjega ne prodaje njihove dionice.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Kakma 24.01.2008.

    Splitska banka nikako da se smiri.Koji ce biti sljedeci vlasnik?

  • gardy 24.01.2008.

    i dobio je otkaz,,ha ha pa nek sad ide na burzu rada.

  • sinke 24.01.2008.

    Kod nas popale dragulje ministri, ukradu lovu iz proračuna cifre se vrte u oooooooooooooooooooooooooooooooooo eura i nikom ništa, piše se dva sata i pojeo vuk magare.

Komentiraj...
Vidi sve komentare