To je to što me zanima!

Pobjeda bajkera: "Tražili smo ono što je vani već uređeno"

Udruga "Karavana za život - bikeri na cesti" godinama upozoravaju i bore se za bolje uvjete motociklista na cestama. Konačno su u tome uspjeli, resorni ministar Oleg Butković obećao je ispunjenje njihovih zahtjeva
Vidi originalni članak

Uspjeli smo i konačno se stvari pokreću. Od 1992. nitko nije napravio ništa, nije se ulagalo u sigurnost motociklista, a sada se u nekoliko dana napravilo više nego u tih 27 godina. 

Kaže nam sretno Mladen Stjepan Vitković, predsjednik Udruge “Karavana za život - bikeri na cesti”, koja je od Ministarstva prometa i resornog ministra Olega Butkovića konačno dobila obećanje o ispunjenju svih njihovih zahtjeva za bolju zaštitu motociklista na cestama. Godinama su se borili za to, sastajali se i s bivšim ministrom Sinišom Hajdaš-Dončićem, predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, mjesecima pregovarali sa sadašnjim ministrom Butkovićem i njegovim pomoćnikom, dobivali podršku, ali ništa se nije mijenjalo. Do sada, kada su najavili prosvjed kojim bi ovog udarnog vikenda usporili promet na cestama. Obzirom da su dobili pisano obećanje Ministarstva, njihova borba je urodila plodom i od prosvjeda su odustali. 

PROSVJED OTKAZAN Usvojili su njihove zahtjeve: Motociklisti neće prosvjedovati

- Previše motciklista gine na našim cestama, a uvijek se govori o neprilagođenoj brzini, dok nitko ne spominje kako hrvatske prometnice nisu prilagođene prometovanju motociklista - poručuje Vitković. 

A motoristi su od Ministarstva tražili nešto što je, naglašava, u svim drugim državama normalno i već uređeno. 

MOTORISTI PRIJETE BLOKADOM Ministarstvo prometa: Nije bilo sastanaka s udrugom bajkera

- Mi nismo tražili ništa nemoguće, nerealno i neostvarivo. Tražili smo zaštitne ograde za motoriste, koje u Hrvatskoj ne postoje. Dok su za aute postavljene. Potom da su boje kojima se iscrtavaju crte i pješački prijelazi otporne na proklizavanje pneumatika i da se spriječi bitumensko ispunjavanje pukotina na prometnicama s posipom od kvarcnog pijeska. Te dvije stavke su smrtonosne prepreke, bez obzira kojom brzinom motociklisti vozili jer dolazi do proklizavanja, posebno kad pada kiša. I, obzirom da smo turistička zemlja u koju dolazi puno stranih motociklista, tražili smo da se postave znakovi koji upozoravaju na opasne i zahtjevne dionice, kao što je magistrala - pojašnjava ističući da je ministar prihvatio sve, osim pojeftinjenja cestarine za motocikliste. HAC je, dodaje, već napravio prometni elaborat na dionicama D32, D66 i D8 i konačno dobio zeleno svjetlo za izmjene i dopune Pravilnika i pokretanje zahtjeva.

Idi na 24sata

Komentari 65

  • 02.09.2019.

    Kao prvo, ovi "bajkeri" koji voze sportske motore .. to nisu bajkeri...to su sminkeri (od krčme do krmče i preseravanje), bajkeri su ovi sa pravim putnim motorima (da, nekad brze vozimo jer je zamorno vozit 60-70 na sat, tko vozi motor taj zna o cemu pricam) i sa kruzerima/čoperima (laganica voznja, uzivancija), ovo ostalo za mene nisu bajkeri, to je cisto preseravanje, putna brzina je od 80-120 +/- 10%

  • mily 01.09.2019.

    dečki, to je samo obećanje, daleko je to od uspjeha. Ali ne odustajati, samo naprijed!

  • PRCO 01.09.2019.

    Bajkeri vs.Butkovic 1:0

Komentiraj...
Vidi sve komentare