To je to što me zanima!

Pobuna dijabetičara protiv jeftinih trakica: Nisu precizne

U Hrvatskoj je registrirano 284.000 oboljelih od šećerne bolesti, koja je peti uzrok smrtnosti. Troškovi liječenja godišnje iznose 4,6 milijardi kuna, što je gotovo 20% proračuna HZZO-a
Vidi originalni članak

Prvi dan Nove godine na snagu stupa odluka HZZO-a kojim će se nabavljati 20 posto jeftinije trakice za samokontrolu glukoze pomoću glukometra. Predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma Dario Rahelić upozorava da bi ova odluka mogla značajno utjecati na kvalitetu skrbi oboljelih od šećerne bolesti. Ne donese li se novi pravilnik, koji će regulirati usklađivanje cijena ortopedskih pomagala za skrb o oboljelima, Rahelić navodi kako će vjerojatno na tržištu ostati uređaji za mjerenje šećera u krvi koji su manje precizni.

- Time će se dovesti u pitanje kvaliteta skrbi, ali i sigurnost liječenja oboljelih. Nažalost, posljedice primjene ove odluke bit će vrlo skoro vidljive - upozorava doc.dr.sc Rahelić.

U Hrvatskoj je registrirano 284.000 oboljelih od šećerne bolesti, koja je peti uzrok smrtnosti. Troškovi liječenja godišnje iznose 4,6 milijardi kuna, što je gotovo 20% proračuna HZZO-a. Rahelić ističe da ovi podaci ukazuju na nužnost reorganizacije skrbi i racionalizacije troškova, no pri tome, kaže, treba uzeti u obzir i kvalitetu skrbi o oboljelima. 

Idi na 24sata

Komentari 24

  • NarcoPokahontas 01.01.2018.

    Pa nek si onda skinu aplikaciju sa google playa, sigurno je preciznija a jos mjeri i tlak.

  • arso 30.12.2017.

    i kaj sad?ak mi treba bum si kupil sam

  • pravednikST 30.12.2017.

    Dok se mi zaposleni ne dignemo, guba će radit gadarije, jer dokle god mi uplaćujemo u zdravstveno i šutimo sve je ok.

Komentiraj...
Vidi sve komentare