To je to što me zanima!

Počasni konzul Ukrajine u RH: Nadam se da će svjetski čelnici spriječiti tragediju Ukrajinaca

Do jučer sam pričao s poznanicima i prijateljima iz svijeta sporta, biznisa, politike... nitko nije vjerovao da će se ovako nešto dogoditi, priča nam bivši hrvatski nogometaš Ivica Pirić
Vidi originalni članak

Svi smo očekivali da će prevladati razum i mudrost, da će se pronaći mirno rješenje, ali ova nova invazija na suverenu i priznatu zemlju u europskim i svjetskim okvirima je nešto nevjerojatno, teško je povjerovati da je u 21. stoljeću moguće da se ovako nešto dogodi, rekao nam je počasni konzul Ukrajine u Republici Hrvatskoj Ivica Pirić (45).

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Do jučer sam pričao s poznanicima i prijateljima iz svijeta sporta, biznisa, politike... nitko nije vjerovao da će se ovako nešto dogoditi, svi smo mislili da će čelnici zemalja sjesti za isti stol i naći neko razumno rješenje na obostrano zadovoljstvo. Rat je najgore što se moglo dogoditi i ja se nadam da će svjetski čelnici što prije prisiliti Putina da se zaustavi, da će spriječiti tragediju koja bi se mogla opet dogoditi ukrajinskom narodu.

Pirić već godinama pomaže izbjeglicama.

- Od kad su 2014. okupirani Krim, Donjeck i Lugansk doveo sam na rehabilitaciju preko 2.000 ranjenika, djece izbjeglica i djece poginulih branitelja u Hrvatsku, i osobno sam vidio koji je taj užas na toj djeci ostavio traga. I sada opet... Ovo se mora zaustaviti, mora se naći rješenje mirnim putem, jer ono je bila tragedija, a ovo što bi moglo uslijediti će biti katastrofa s jako velikim posljedicama.

RUSKA INVAZIJA Poginulo najmanje 40 ukrajinskih vojnika i 10 civila, separatisti osvajaju teritorije

Kakvo je aktualno stanje na ulicama ukrajinskih gradova?

- Ljudi su u panici, ne znaju gdje pobjeći, što napraviti, telefoni mi cijelo jutro zvone, svi traže informacije, pomoć... Putin je nepredvidiv ali nitko nije očekivao da će ipak krenuti na suverenu i neovisnu zemlju. Ja sam se spremao otputovati u Kijev na konzultacije ovih dana, ali sad je sve palo u drugi plan.

Pirić je bivši nogometaš rođen u Splitu, koji je prve korake napravio u Hajduku prije nego što je 1998. otišao u Njemačku. U Ukrajini je proveo mnogo godina igrajući za kijevske klubove Arsenal i CSKA. 

- Planirao sam i ove godine dovesti u Hrvatsku 150 djece na rehabilitaciju, da im pomognemo koliko je to moguće, ali svijet mora zaustaviti ovaj rat, to je najbitnije, da se svi vrate za stol, da se dogovorima nađe rješenje na obostrano zadovoljstvo. Rat je, a toga smo i sami bili svjedoci, najgore što se može dogoditi jednom narodu - zaključio je Pirić.

PORTRET BJELORUSKOG DIKTATORA Lukašenko i Putin vole se javno: Tko je paranoični diktator koji s Putinom komada Ukrajinu? DIKTATOR ZAPRIJETIO Vladimir Putin napao Ukrajinu i poručio Zapadu: Ne petljajte se!

POGLEDAJTE EMISIJU 24SATA O INVAZIJI UKRAJINE:

Idi na 24sata

Komentari 17

  • Zmejz 25.02.2022.

    Kasno je....

  • antimunjenih 25.02.2022.

    Ko ce vam doc u pomoc ,pa budi normalan ,hebe se bidenu i eu.

  • arwin 25.02.2022.

    Prisiliti Putina? Pa upravo zbog prisiljavanja, ucjenjivanja plinovodom i ulizivanjem Amerikancima Ukrajini se ovo i dešava. Zelenski se izrugivao Putinu kad ga je pitao o poštivanju sporazuma iz Minska.

Komentiraj...
Vidi sve komentare