To je to što me zanima!

Podignuta je optužnica protiv majora JNA za paljenje Čilipa

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Bivši major JNA Srboljub Srba Zdravković na snimci se hvali zauzimanjem Cavtata i Čilipa te potom priznaje da je Čilipe spalio jer su mu odande gađali i ubili vojnike
Vidi originalni članak

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu danas je izvijestilo kako je pred Županijskim sudom u Splitu podignulo optužnicu protiv državljanina Srbije rođenog 1950. godine zbog paljenja zgrada u Čilipima tijekom Domovinskog rata 1991. godine.

Dalmacija News navodi kako je optuženik tadašnji major JNA Srboljub Srba Zdravković.

"Optuženiku se stavlja na teret da je od 5. do 7. listopada 1991. u činu majora i kao zapovjednik 3. motoriziranog bataljuna 5. motorizirane brigade JNA, nakon što je njegova jedinica okupirala Čilipe; suprotno propisima međunarodnog ratnog i humanitarnog prava; naredio podčinjenima da zapale Čilipe pri čemu je 90 obiteljskih kuća, gospodarskih i drugih javnih objekata potpuno uništeno", izvijestilo je Županijsko državno odvjetništvo.

Zdravković je, prema podacima srpskog Helsinškog odbora za ljuska prava, predvodio okupaciju Mokošice i zapovijedao snagama na Osojniku. U dokumentarnoj seriji crnogorske televizije "Rat za Dubrovnik" snimljen je kako se hvali zauzimanjem Cavtata i Čilipa, a u jednoj sceni kaže da je Čilipe spalio jer su mu odande gađali i ubili vojnike.

Idi na 24sata

Komentari 33

  • vekavac 07.12.2012.

    Puno će vode proteć dok se rješe svi ptoblemi sa srbadijom.

  • zvone666 06.12.2012.

    a gle lika sa frizurom u sredini!!!!!

  • gorski1 06.12.2012.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 2 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Ovo vam je treća teška opomena u posljednjih tjedan dana te smo zbog toga blokirali vaš korisnički račun na rok od tjedan dana. Bit će vam ponovno dostupan za 7 dana.

Komentiraj...
Vidi sve komentare