To je to što me zanima!

Podli propis: Ne žele joj platiti ozljedu jer je išla - po dijete!?

Zakon kao ozljedu na radu priznaje nezgodu na putu do posla i s posla ako kući idete 'redovitim putem'. A odlazak po dijete u vrtić, prema propisu, nije takav put
Vidi originalni članak

Putujući automobilom s posla kući, Zagrepčanka (39) lani je doživjela prometnu nezgodu. HZZO joj to ne želi priznati kao ozljedu na radu jer je išla po dijete u vrtić, a ne ravno doma.

- Imala sam iščašenje i istegnuće vratne kralježnice. HZZO mi ne priznaje ozljedu na radu. Na bolovanju sam primala umanjenu plaću umjesto da su mi platili naknadu do pune plaće – ogorčena je žena, koja upozorava kako su roditelji u Hrvatskoj zbog ovog zakona diskriminirani. Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju kao ozljedu na radu priznaje nezgodu na putu do posla i s posla kući ako idete “redovitim putem”. 

No što je to “redoviti put”, podložno je interpretaciji činovnika.

- Žalila sam se, no žalba je odbijena. Sad mi samo preostaje ići na sud - dodala je Dijana.

- To je sramotno i nelogično. Vjerujem da će tužba na Upravnom sudu ići u njezinu korist - kazao je odvjetnik Marijan Ruždjak.

U Hrvatskoj udruzi radničkih sindikata slažu se da je prigovor osnovan.

- Imali smo već sličnih prigovora i situacija. Upravo zato godinama upozoravamo na ovaj nelogičan propis. Naime, i odlazak u vrtić je redoviti put za svakog roditelja - ustvrdio je predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske Krešimir Sever

U HZZO-u kažu kako su sve učinili prema propisu.

Idi na 24sata

Komentari 133

  • kesni 01.07.2015.

    a kakav je to redoviti put, imam s posla mogucnost ici kuci sa 6-7 razlicitih ruta

  • ssssssseeeeeeeeennnnnnniiiiiiii 01.07.2015.

    koja glupost koga briga sat prije i sat poslje je koda si na poslu

  • NenadZG 01.07.2015.

    Iz teksta nije vidljivo kakav je ugovor potpisala njezina tvrtka s osguravajućom kućom. U tvrtci u kojoj radim u osiguravateljskim uvjetima piše da sam osigran 24 sat. Bilo bi dobro kad bi novinari proučili dokumente koje je potpisala tvrtka u kojoj đa radi. Naime ja do svog doma mogu stići na 100 načina, te nije u ugovoru moguće definirati koji su putevi osgurani, dakle postavlja se pitanje kako jeu ugovoru koji je skloplje s osiguravajućim društvom došla rečenica u kojoj piše put kojim se oštećena treba kretati. To mi se čini nevjerojatnim. Ono što mi se čini vjerojatnim je da nema tvrtka osigurane djelatnike 24 sata, već samo dok su na radnom mjestu, odnosno ukoliko izlazr na teren po službenoj dužosti. Šteta što novinar nije stražo sve što je trebao. Nažslost takva su pravila igre kad se osiguravate treba čitati sitna slova.

Komentiraj...
Vidi sve komentare