To je to što me zanima!

Podmetnuo požar u katedrali u Barceloni, nema ozlijeđenih

Policija je uhitila "neuravnoteženog" muškarca koji je navodno podmetnuo požar. U bazilici i oko nje se u trenutku izbijanja vatre nalazilo između tri i četiri tisuće ljudi
Vidi originalni članak

Manji požar izbio je u utorak ujutro u katedrali Sagrada Familia u Barceloni. Gradske vlasti priopćile su kako je zgrada, inače remek djelo Antonija Gaudija, odmah evakuirana te da nije bilo ozlijeđenih. Požar je bio s više dima nego vatre, priopćio je glasnogovornik gradske uprave. Katalonska televizija TV3 javlja da je policija uhitila "neuravnoteženog" muškarca koji je navodno podmetnuo požar. U bazilici i oko nje se u trenutku izbijanja vatre nalazilo između tri i četiri tisuće posjetitelja.

Katedrala Svete obitelji (Sagrada Familia) nikad nije dovršena jer je njezin graditelj, arhitekt Gaudi umro. Nakon njegove smrti, radove su nastavili njegovi suradnici, prije svega Sugrañes, Quintana i Matamala, prema njegovim planovima. Radovi su prekinuti 1935. godine zbog Španjolskog građanskog rata tijekom kojega je izgorio dio katedrale s originalnim Gaudíjevim modelima i planovima.

Radovi su ponovno pokrenuti 1970-ih nakon pada fašističkog režima i gradnja, premda vrlo polako, traje i dan danas. Kada bude završena, katedrala će biti visoka oko 45 i duga 110 metara.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • KingNothing 19.04.2011.

    šteta jedno tako remek djelo od građevine zapalit :/

  • user_66879 19.04.2011.

    izgleda skromno, kao i vecina katedrala :D

  • username17 19.04.2011.

    Bio sam tamo prošle godine...izgleda fantastično...bilo bi šteta da izgori

Komentiraj...
Vidi sve komentare