To je to što me zanima!

'Podržat ćemo Ivu Josipovića, ali očekujem više od njega'

Jakovčić je za Express rekao kako ne može govoriti o koaliciji s Milanovićem jer više nije šef. Kaže da mu u Bruxellesu jako fali Istra pa u hladnjaku ima malvaziju
Vidi originalni članak

Bivšem predsjedniku IDS-a Ivanu Jakovčiću prošle se godine ostvario san te je postao zastupnik u EU parlamentu. Od lipnja ove godine tjedan dana provodi u Bruxellesu, ali vikendima obično odlazi kući, u Istru jer bez nje ne može. Zato ga u hladnjaku u stanu koji je iznajmio u glavnom gradu Europe uvijek čeka butelja istarske malvazije. Da ga makar na kratko, nakon rada u parlamentu, mirisom i okusom, vrati u zavičaj.

Express: Prije dvadesetak dana imenovani ste izvjestiteljem Europskog parlamenta za lukrativnu Europsku strategiju za Jadransko-jonsku regiju. Ta pozicija jako je važna za Hrvatsku jer na raspolaganju imate milijarde eura koje se mogu ulagati u jugoistočnu Europu. Imate li već neke projekte u vidu?

Postati izvjestiteljem Parlamenta za strategiju za Jadransku-jonsku regiju bile je moja velika želja jer sam još 2005. u Puli pokrenuo osnivanje Jadransko-jonske regije i ta tema za mene znači - život! Danas je ta tema, odnosno ta strategija najkonkretnija moguća tema za hrvatske građane i ne tiče se samo onih na moru nego cijele zemlje. Strategijom bi se trebali implementirati projekti ukupne vrijednosti između 10 i 20 milijardi eura. Otvorio nam se zaista velik prostor da dovedemo velik novac na Jadran i Jonsko more, ali sve će ovisiti o tamošnjim vlastima. Prvi projekt je gradnja jadransko-jonske autoceste, koja bi išla od Trsta do Atene. Osim toga, u pripremi je i mnogo drugih infrastrukturnih, energetskih, ribarskih, poljoprivrednih, turističkih projekata. Dakle, da budem konkretniji - rješavanje svih sustava kanalizacije u našim priobalnim područjima, zatim treba riješiti problem otpada koji se iz Bosne i Hercegovine slijeva u Neretvu te riješiti problem otpada iz Albanije koji dolazi uzvodno i zaustavlja se na obalama Pelješca. Također, trebamo poboljšati i uzgoj ribe u Jadranu jer Jadran ima jako dobre kapacitete za uzgajanje riba.

Express: Najavili ste razgovor sa svim šefovima vlada zemalja Jadransko-jonske regije. Kada ćete održati sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem?

Svakako namjeravam razgovarati s vladom da se uključi u izvještaj koji ću podnijeti Parlamentu. Očekujem razgovor s Milanovićem već početkom iduće godine. Tema nije stranačka, nego nešto čime ćemo se baviti i što će trajati sljedećih petnaest do dvadeset godina. To je univerzalna tema kako za ovu Vladu tako i za sve one koje dođu na vlast.

>>> Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 40

  • zebra 27 28.10.2014.

    Ca to mene uopće briga kega će uvaj mafijoš iz Istre podržat?? Cu i ja podržat USKOK, DORH, policiju,sud, sve sudce i tužitelje i druge državne institucije, kao nikad do sad, kad tebe Jakovčiću uhapse i popelju tamo kadi ti je i misto.. Tega če se dana slavit va Istri ka nikad do sad.. A usput sigurno očekuješ da te Josipović i dalje štiti od pravde... Ko ča je do dela u ovih 5 lit i ka ča te je štitija i Mesić.. Odavno biš ti Jakovčiću bija u Remetincu, prije od Sanadra i bilo kega drugega da nisi svih ovih godina koliko hračiš Istron, ima zaštitu od državnog vrha..

  • santol1 26.10.2014.

    Kao što sam rekao, počela je odsudna bitka za Hrvatsku između četosa i jugoslavena na jednoj strani i Hrvata na drugoj. I ovaj tekst dokazuje da je to istina.

  • dahhmal 26.10.2014.

    Zasto on nije u zatvoru jer zbog takvih imamo navalu stranih investitora jer takvi misle samo na sebe i svoj dzep i ironije jer nas takvi jos zastupaju u EU

Komentiraj...
Vidi sve komentare