To je to što me zanima!

Podvaljuju nam lažne kune! Ne škodi da provjerite u novčaniku

Novčanice se krivotvore s pomoću tintnog i laserskog pisača, a dodirom možemo utvrditi kakvoću papira i tiska. Za razliku od krivotvorine, originalne novčanice su šuškave i hrapave
Vidi originalni članak

Kada je u pitanju domaća valuta, najčešće se kod nas krivotvori novčanica od 200 kuna. Nema neku preveliku vrijednost, a najčešće je u uporabi. Često se falsificira i novčanica od 500 kn te ona od 50 eura, piše Zagreb.info.

Napominju da na krivotvorene novce najviše treba pripaziti na mjestima gdje se novac često izmjenjuje, kao što su sajmovi i tržnice.

OSUMNJIČEN JE Mladić iz Zagreba kupovao je alkohol krivotvorenim novcem

Novčanice se krivotvore s pomoću tintnog i laserskog pisača, a dodirom možemo utvrditi kakvoću papira i tiska. Za razliku od krivotvorine, originalne novčanice su šuškave i hrapave. Lažni novac uglavnom se 'podvaljuje' u kafićima i diskoklubovima, gdje se sve transakcije odvijaju 'brzo'.

- Na 200 kuna uopće nije vidljiv vodeni znak koji bi trebao biti pod svijetlom vidljiv, za razliku od 500 kuna gdje se vodeni znak vidi prostim okom, a trebao bi biti vidljiv isključivo kad ga okrenemo prema izvoru svijetla -  izjavio je Tihomir Mavriček, direktor Direkcije trezora HNB-a.

POGLEDAJTE VIDEO

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Cipelcug 16.12.2019.

    Vidi, vidi ti staroga jarca. Ej da se mogu dočepati koje krivotvorene novčanice pa da ju podvalim svojoj zakonitoj polovini.

  • Ekaterina_1 16.12.2019.

    Ja bih bila sretna da pronađem u novčaniku ikakvu, pa makar i lažnu 😁

  • Mikša 16.12.2019.

    Trebam li i one iz banke i bankomata provjeravati ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare